BELT Проект

BELT е идея, която има за цел да свърже по-силно и всеобхватно всички гранични градчета, които сега са почти откъснати от света и от центъра. Да ги свърже на първо място едно с друго посредством удобни пътища и комуникации, и де факто да са свързващите звена в един удобен и лесен за пътуване пръстен с дължина около две хиляди километра – частично магистрален и в останалата си дължина – първокласен път. Освен това, трябва да се подобрят и връзките на тези градчета с областните им центрове, както и с централните части на страната – свързаността да е тип ос-спици, което да направи възможно достигане на всяко от тях с автомобил от областния център за максимум 45 минути.

Градовете в BELT (колан), които като колан пристягат и придържат цялата територия на България от постепенен разпад са:

Брегово, Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра, Генерал Тошево, Шабла – формират цялата северна граница на България.

Източната граница от градчета, които са оживени само през лятото – Шабла, Каварна, Балчик, Бяла, Обзор, Несебър, Поморие, Созопол, Ахтопол и Царево.

Южната граница от градове, които са целогодишно обезлюдени – Малко Търново, Елхово, Тополовград, Ивайловград, Крумовград, Момчилград, Кърджали, Джебел, Златоград, Мадан, Рудозем, Смолян Доспат, Гоце Делчев.

Западната граница, където са Кресна, Симитли, Бобошево, Кюстендил, Трън, Брезник, Драгоман, Вършец, Берковица, Чипровци, Монтана, Белоградчик и Кула.

Освен тази “огърлица” или “колан” от гранични градове, има и още две ивици, които образно можем да наречем “тиранти”. Т.е. тиранти и колан по-добре придържат панталона, отколкото само едното.

Това е ивицата градове по Подбалканския път – Челопеч, Златица, Пирдоп, Клисура, Сопот, Карлово, Калофер, Баня, Хисар, Казанлък, Айтос, Карнобат

и ивицата градове по “надбалканския” път – Ботевград, Правец, Етрополе, Тетевен, Троян, Априлци, Трявна, Елена, Севлиево, Габрово, Котел, Омуртаг, Провадия и Девня-Белослав.

Тези около 50 градове трябва да усетят по-силна държавна подкрепа в направления образование, здравеопазване и сигурност.

Трябва да се създадат или рехабилират съществуващите пътища по протежение на тези тиранти и колан, които да позволяват безпроблемно движение на автомобилен и тежкотоварен трафик със средна скорост 80-90 километра, което да позволи изминаването на 400 километра за не повече от 6 часа.

По отношение на сигурността – разкриване и възстановяване на поделения на армията в граничните райони като част от политиката за изпращане на млади хора там. В момента поделения в централната част на страната (Карлово, Казанлък) страдат от липса на кадри, а в граничните градове като Смолян, където е алпийската бригада, няма подобни проблеми. Изнасянето на леко-пехотни и мото-стрелкови батальони и роти към западната и южната граница, изглежда смислено и разумно действие. Специализирани видове войски като алпийски, парашутни, военно-морски и речни флотилии могат да се развият в и около градовете от BELT-зоната.

Така във Берковица и Белоградчик може да се разквартируват алпийски части, да се възстановят военните летища в Габровница, Равнец и Добрич, което ще осигури разширение на зоната на отговорност към Западни Балкани и Черно море. Възстановяване и изграждане на парашутни и тренировъчни летища и бази около Кондофрей, Мусомища, Балчик, Брезник/Слаковци, Сапарева Баня, Тенево, Мустрак, Сливница и Видин/Кула. Голяма част от тези летища и бази могат да се ползват смесено за военни и граждански нужди, като по този начин подпомагат и местната икономика, инфраструктура и транспорт. Бази като Равнец, Балчик, Добрич могат директно да се предложат за ползване (и съфинансиране) от съюзниците от НАТО в рамикте на един по-широк ангажимент за патрулиране в Черно море. Могат да се обособят и зони за използване на лека и спортна авиация и граждански нужди, като форма на публично-частно партньорство в обществена полза – обучение и патриотично възпитание на младежи. Възстановяване на Дунавската речна флотилия с бързи катери с модулно картечно, ракетно и артилерийско въоръжение като част от Българската армия. Разполагане на бази на Дунавската флотилия във Видин, Лом, Никопол, Тутракан. Развитие на спомагателни военно-морски бази за обучение/поддръжка (подобни на Тихина и Атия) в Шабла, Каварна, Поморие, Царево. Тази дислокация би позволила армията да има части (а следователно и личен състав) в близост до потенциални горещи точки, които могат да се наблюдават. Поделения за РЕБ, за кибер-война и шпионаж, мобилни групи/роти с дронове също могат да се дислоцират по градовете в БЕЛТ-пояса за осигуряване на маскировка и ефективност на бъдещите им действия.

Важен е социалния ефект от подобно действие – наличие на поделение със 200-300 младежи (мъже и жени) винаги действа мобилизиращо и позитивно на дадено малко населено място, особено ако е със застаряващо население, подложено на тормоз от местни банди. Подобни поделения, както и създаване на Национална гвардия по модел на САЩ, могат да са от силна помощ на местната полиция (без да се месят директно) за справяне с криминогенна обстановка. Армията, в която равен достъп имат всички български граждани, е силен социален изравнител на етнически, верски, икономически и други различия.