Джаджи & Techs

В този раздел ще пиша за електронни устройства и технологии – такива каквито имам под ръка или пък са ми направили впечатление. Ще пиша повече за хардуер, отколкото за софтуер.

Актуално към април 2016г.

LG L Bello

приемлив Android смартфон от ниския клас. Купих го за около 50 лева сумарно от промоция на Mtel. Поддържа приложения, които правят живота по-удобен. Проблем е малката му памет.

Microsoft Lumia 535

Като изключим отличната му камера, всичко друго в този телефон е нисък клас, както и цената. Менюто не е особено интуитивно, а понякога приложения се стартират и преди да си докоснал touch-screen-a, понякога – и просто докато го гледаш. Да не говорим, че операционната система Windows Mobile е последна грижа на много разработчици на приложения и те просто не стартират на нея, или пък имат бъгове, които никой не поправя. Интерфейсът на приложения като Facebook и Twitter например е далеч по-дървен от този на Android, а за iOS въобще да не говорим. Като цяло за мен опитът с Microsoft-телефон е последен – повече не планирам.

 

Kindle 6″ Wi-Fi електронен четец

Това е най-евтината версия, струва 69 долара с реклами, които текат на екрана, когато не четете. В сравнение с предишния Kindle, който имах, този няма вградена клавиатура, тя се появява на екрана ако има нужда. Това според мен е плюс. Минус е, че не може да се ползва преди да се регистрира човек през интернет с акаунт в Амазон, но това е за да може устройството да дръпне реклами, които после да върти. Леко, удобно и един съвет – непременно му вземете предпазен калъф (корица), който да го пази удари и притискане – първият ми Kindle пострада от носене в чанта без да е защитен и сега е безполезен. Не виждам смисъл да се купуват моделите Kindle Fire, освен ако не държите на таблет. Аз намирам технологията E-Ink за  отлична сама по себе си и няма нужда от кръстоски с друго. Липсата на подсветки на екрана е нещо добро за очите на пристрастени читатели като мен.

Transcend T.Sonic 840 8 GB МР3-player

Принцпно рядко ходя по улиците със слушалки в ушите, а ако карам колело – никога. Когато обаче си купих този плеър, основното нещо което ме привлече е масивния метален корпус, който го обхваща изцяло, с изключение на предния панел. Предния ми плеър беше от същата марка, но пластмасов и буксата (мястото където жака на слушалката влиза в уреда) се разхалтави след около година употреба. Някаква жичка се откачи вътре и тогава реших, че следващия МП3-плеър ще е с метален корпус. Менютата са леко дърводелски и боравенето с копчетата не е интуитивно, но се свиква. Копчетата са разположени отстрани на корпуса, а предния пластмасов панел и дисплея са монолитни и без бутони, което за мен е плюс. Друг плюс е, че това не е някаква престижна марка, в която 70% от цената да е за маркетинговия трик, че си собственик на уникално чудо. Вече близо пет години имам този плеър и съм напълно доволен от него. Търся за него малки компактни слушалки с добър дизайн и на добра цена – все още не съм намерил.

Nokia телефони

По стечение на обстоятелствата първият ми телефон беше Nokia, сега и двата които нося в себе си са отново Nokia. Сменил съм около десетина телефона и поне 8 от тях са били от тази марка. Свикнал съм с менютата им, дизайна им, и единствените други телефони са два китайски dual-SIM апарата. Опцията за две SIM-карти ми се струва отлична и откакто Nokia я възприеха, съм изцяло ок с тях. Основните функции, които намирам за полезни в един телефон са фенерчето, радио, дълготрайна батерия и ниска цена. Финландците пускат всяка година поне по 3-4 модела в ниския клас до 50-60 лева, които стоят в режим на изчакване поне 10 дни с едно зареждане и работят безотказно поне петилетка. Имат монохромен дисплей и не се трошат при падане, обикновено само се разглобяват. Ако се строшат, загубата не е като телефон за 800-1000 лева.

Другият ми телефон е Nokia 200 Asha dual-SIM, най-евтиния модел с интернет достъп и QWERTY-клавиатура. Дисплея е достатъчно голям за четене на интернет сайтове. Качеството на пластмасата на дисплея е ниско, и той лесно се издрасква при носене в джоб. Някои функции от менютата не работят (приложението за поща и инсталираното приложение за Foursquare), но като за 200 лева телефон – толкова.

Yaesu VX-150 УКВ-радиостанция – имам я още от времето, когато летях активно. Планирам да си купя две уоки-токита с фиксирани честоти Uniden, както и двубандова УКВ-радиостанция.