Адска Дебилност

Адска Дебилност е това, което хрумва на човек, след като бегло се запознае с новите идеи на Градска Мобилност в София за цените на билетите и картите за градски транспорт в София от 1-ви януари тази година. Първо добрите новини – въвеждат се билети за време с прекачване – за 30 и за 60 минути. Въвеждат се и карти за 24 и 72 часа, но същевременно се запазва и дневната карта. Разликата между дневна и 24-часова карта е, че първата е валидна само в деня, в който е закупена, а втората – и на следващия ден в рамките на 24 часа от валидирането. Сроковете за валидност на билетите определено не са съобразени с разписанието на транспорта, който често в час пик е на интервали по 10 минути, а извън натоварени часове и вечер има и интервали по 30-40 минути. Далеч по-удачно е да бъдат 45 и 90 минути, особено като се сравнят цените на билетите и средните заплати в София, спрямо същото съотношение в други градове в ЕС. Още по-лошо е сравнението, когато се види и качеството на транспортната услуга в София, Виена, Прага, Лисабон, Порто и т.н. градове.

Лоша идея беше отмяната на месечна карта за една линия, както и талонът с десет билета за 1.20 лева единичният. Лоша идея беше да се махат и хартиените билети – за някои хора те са удобен и лесен начин, вместо пластики, в които не се вижда какво има заредено и как се изчерпва то (да, има такива хора). Недоумение будят и двата сайта и системи за продажба на билети – тази на MPass и тази на Sofiatraffic.bg. На единия (той има и мобилно приложение) се продават краткосрочни билети и карти, а на другия – цялата гама персонифицирани, неперсонифицирани и карти за привилегировани пътници. На Mpass може да закупите дневна и 24-часова карта, на Sofiatraffic – само дневна. 72-часова карта може да се купи само от гише на Градска мобилност. Само на гише купуваш картонената Ultralight карта, а персонифицираната и неперсонифицирана пластики могат да се поръчат през портала sofiatraffic.bg. Само на гише можеш да заредиш повече от един билет в картата си, както и да разбереш, че валидността на заредените билети е 6 месеца. Бъркотията е пълна и нищо не предващава тя да бъде разрешена.

Затова удачният вариант засега е следния – плащате с банкова карта всеки път като се качите в тролей, трамвай, метро или автобус. Системата е PayAsYouGo и отчита всеки закупен билет с натрупване, като след третия спира да тегли пари. Така реално много хора пътуват с дневни карти, което е оптимално, ако не си редовен пътник. Ако пътуваш редовно, най-смисленото решение е годишна персонифицирана карта на цена 365 (370 разсрочено) лева, което прави по един лев на ден и де факто дава право на преференциално ползване на буферните паркинги към метрото (които за съжаление са само четири). Може да имате и една пластика със заредени билети в нея, както и приложението Mpass на телефона. Така, тройно защитен от уроки (зли контрольори) можете относително спокойно да ползвате услугите на Адска Дебилност.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.