Нарисувай ми….метро

Вчера се случи поредната копка на разширен-удължен участък от метрото на София, което май е единственото добре работещо нещо – главно защото е под земята. Заваляха и обещания за еврофинансиране, проекти за нови метро-диаметри и светли бъднини. Струва ми се, че многострадалното метро, което се строи от 30 години насам, и този път е впрегнато в поредната битка на Бойко Борисов – за спечелване на изборите. Все пак Борисов е човека, който пусна отсечките от метродиаметър едно на парчета през 2009г. за да може ДВА пъти да резне лентата. Борисов през това лято пускаше отделните платна на магистрала Тракия през една седмица, за да има възможност да реже ПОВЕЧЕ ленти. Сега метрото всъщност представлява една метро-фльонга, за която се твърди, че са два отделни метро-диаметъра с връзка с помежду им. Повозете се от Интер Експо Център до Джеймс Баучър, вижте картата на метрото и ще се убедите. Ето и една чудесна статия по въпроса.

Третият метродиаметър е и повод да се обещае на жителите на всеки квартал, уличка и блок, че ще имат метростанция на максимум 100 метра от входа си. Зер, избори идат, обещанията са щедри, а както казва един приятел – да обещаеш не е да дадеш. Затова и кметът Петър Диков обещава наедро, или направо си лъже. В това интервю се прокрадва идеята за трети метродиаметър, който да минава под…..Цариградско шосе!?! Това е много стара идея, и е била идея за Първи метродиаметър, който да разтовари най-натоварената входна артерия на софия от надземен градски транспорт. В момента трасе, успоредно на Трасето Младост-Стадион Васил Левски е пълна дебилия и то не може да прикрие малоумието, когато е решено тунелът за трамвай под Драган Цанков да се използва за метро, защото било…..по-евтино. Ами ако сте чували, че евтиното е скъпо??

Трети метродиаметър в момента се суче като змия през кварталите, а трасето, което е най-удачно е известно поне от 30 години – Княжево – Руски Паметник – Паметника Левски – Ботевградско шосе. В по-голямата част на това трасе има надземен трамвай, който удачно може да се замести от подземно метро и отгоре да останат алеи за велосипедисти и пешеходци – справка към вече съществуващата алея на Цар Борис 3. С един куршум – много зайци. След трети метродиаметър може да се построи метро-окръжност, която в един по-стеснен кръг да свърже крайните станции на трите основни лъча – това би придало завършен вид на метрото и би облекчило трафика още повече.

Належащо е да се помисли и за пускане на редовни градски влакове между вътрешно-градските жп-гари, както и бързи връзки с съседните на София градове, с честота на градски влакове, близка до тази на метрото. Така от Елин Пелин до Банкя през Подуене и Захарна Фабрика и от Перник до Своге през Централна гара ще се стига доста бързо. В момента може и да няма пътници по тези линии, но от сателитните градчета всекидневно пътуват много хора до София – с коли. Огромна  част от тях биха ги сменили за удобен междуградск0-градски транспорт.

Може да се помисли и за отделяне на трамвайните линии в краищата на улиците, както е в момента по линията на 6-цата в Надежда и Свобода. Друга добра идея е по вътрешния градски ринг от булевардите Левски, Скобелев, Опълченска и Сливница да вървят две линии тролейбуси – една по часовниковата и една обратно на часовниковата стрелка. Би облекчило доста пътувания. Нископодовите Шкоди, макар и скъпи, са отлични тролейбуси, главното – не димят с ауспуси, защото нямат.

След като общинарите завършат кръговото при Семинарията, както и продължат трамвая до Студентски град (беше дебилно да го спират) ще установят, че бул. Никола Вапцаров стига до една голяма Тапа при бул. Черни връх. Там е наложителен един тунел под Южния парк (подобен на тунела към Люлин под Западния парк) който да излиза при бул. Гоце Делчев. Добре е да се помисли навреме за това.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , . Bookmark the permalink.