Мафията протестира

Днес, след като преди няколко дни стана ясно, че Кипър ще обложи депозитите в банките си с близо 10% извънреден данък, се чу гласът и на най-засегнатите от това действие – руският президент Путин и премиерът Медведев. Свръхраздутата банкова система на Кипър, която многократно надминава размера на БВП на страната,  пострада след като беше отписан дълга на банките към Гърция – един вид верижна реакция на техническия гръцки фалит. За всички е известно, че близо 50% от влоговете са собственост на руснаци, които през годините са се възползвали от офшорните зони и сметки в Кипър и ЕС и Германия очаквано не искаха да спасяват една корумпирана банкова система, проядена от руски мафиотски капитали. Интересно е, че руснаците протестират за нещо, което самите те са прилагали многократно в новата си история – национализацията на активи след Октомврийската революция например засяга много компании от Англия и Франция, което е главна причина за военната интервенция и участието на чужди войски в гражданската война в Русия. В последните 20 години руската държава многократно е присвоявала чужди активи (тези на руски граждани не ги броим въобще) и дори се е позовавала на някакви свои законни права в тези кражби. Руската наглост стигна дотам, че преди няколко години поискаха да им бъдат предадени активи (например Булгартабак) в България като….репарация за това, че СССР е нахлул и окупирал България през 1944г.

Сделката за дълга изглеждаше резонна, а ако Кипър я отхвърли, много е вероятно да не получи нито едно евро, и руските мафиози-инвеститори ще се разделят не само с 10% от парите си, а вероятно с 90% от тях. Зад руските протести и демарши е много вероятно да се крие желанието на Москва да овладее реално контрола върху кипърската банкова система, осуетено от сделката между ЕС и Кипър. За нас в България обаче интересен въпрос е колко български мафиоти са изгорели от данъка върху авоарите си в Кипър? Дали тази тяхна загуба би се отразила на “инвестициите” им в България и как точно? Дали би повлияло на изборите през май, например?

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.