Новите османци

Преди време в турския вестник Миллиет се появи карта на т. нар. Нова Турция, която ще включва обширни територии от околните страни – 1/3 от България в частност. По този повод Волен Сидеров поиска оставката на Марин Райков, който според него не е реагирал достатъчно остро. Сидеров, като явно легитимиран руски агент е свободен да плещи каквото си иска, но проблема с неоосманистките мераци на Турция по отношение на Европа изисква нещо повече от пренебрежение и презрение, както заяви, че ще направи Райков.

България трябва да изработи съвместна стратегия с другите засегнати от Турция членки на ЕС – Гърция и Кипър и да я представи в Брюксел. От Брюксел следва да повдигнат въпроса към Турция за подобни карти и чертежи в един от най-големите турски вестници – там за далеч по-малки своеволия се отива в затвора, особено ако си журналист, няма как това да не е съгласувано с властови центрове в Анкара. След подобен въпрос, на Турция като кандидат за членство в ЕС ще и се наложи да си посипе главата с пепел публично, или да признае очевидното – че те нямат и хабер от европейски ценности и влизането си в Европа си го представят като повторение на юруша към Виена, 300 години по-късно. България и Гърция трябва да установят връзки с другите съседни на Турция страни, на първо място със Сирия, Армения и Ирак, които в по-голяма степен са заплашени от попълзновенията на Анкара, главно поради факта, че не са в съюз като ЕС, а и са извън НАТО. Парадоксално, но по отношение на Турция властите в София имат по-голям интерес от сътрудничество с Башар Асад, отколкото с официален Вашингтон, поне докато оттам не покажат, че не подкрепят пан-османските мераци на Анкара и претенциите им за лидерство. Вътре в НАТО може да се иницира повторно въпроса за мястото и ролята на членка, в която ислямът набира скорост и която има открити аспирации към съседите си. Турция би трябвало да види и нарастващи политически контакти на Гърция и България, както и на ЕС с кюрдски партии и организации, както и изваждане на ПКК и подобни организации от списъци на терористи – парадоксално, но щом Хизбулла е извън този списък, то няма как ПКК да е вътре. От подобна активност ЕС-кюрди в Анкара би трябвало да си направят правилния извод – следващият Йоджалан може да е въпрос на време. За българските власти остава добре наученият от вековете принцип – с такива приятели, пазете барута си сух. Този анализ също трябва да се прочете внимателно. Иначе е въпрос на време, роден и отрасъл в България талибан да използва паспорта си, да влезе в САЩ и да направи касапница.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.