На лов за нови абонати

Като абонат на трите мобилни оператора отчитам тенденциите при тях напълно едновременно и до голяма степен безпристрастно. Поради факта, че сметката ми към #Telenor се плаща от друг човек, не мога да зная до каква степен там има облъчване извън рекламите по телевизията и в интернет. Но за #Vivacom и #Mtel имам съвсем пресни/преки наблюдения. Те включват настойчиво звънене всеки месец от страна на служители на Vivacom с подканяне да подпиша нов срочен договор, защото съм бил “без договор”. Тук аз контрирам с въпроса – а на какво правно основание ви давам всеки месец по 15 лева? Не е ли договор? Тук обикновено невежият служител/ка изпада в подробни обяснения защо срочния договор е по-добър за мен и дори ми предлагат отстъпка от 5% от месечната сметка – смешните 75 стотинки. Когато попитах дали вместо това са склонни да ми подарят нов телефон, още повече съм техен абонат от две петилетки, служителите обикновено зациклят. Често се случва информацията за промоции получена по телефона, да не отговаря на информацията, когато отида на място в магазин на VIVACOM. По телефона може, на място не – загуба на време и нерви. Напоследък пък наблюдавам и настойчиви опити да ме накарат да си прехвърля към тях и останалите си SIM-карти. Когато кажа, че имам срочен договор с MTEL, и не мога да го прекратя току-така без неустойка, която ще ми струва повече от промоцията, дежурният отговор е – ама ние ви даваме по-добри условия. Напълно неадекватни. Не могат да разберат, че не искам да си прехвърлям номер при тях или да взимам нов номер заради имагинерните 10-20% отстъпка в месечна сметка под 20 лева – много повече бих оценил безплатен апарат, когато го поискам, а не отговора – за вас такива оферти нямаме. Това в учебниците се нарича marketing fail.

Подобна е и ситуацията в Mtel – настойчиво питане откъде ползвам домашен интернет и телефон, както и покана да ги прехвърля към тях. Когато казвам, че за интернет и телевизия плащам двойно повече от новите им клиенти и това не ме устройва, отговорът е – ще трябва да почакате да ви изтече договора. Вместо това, получавам оферта да прехвърля другите си SIM-карти към Mtel с уверението, че това безспорно е на-добрата оферта на пазара. Отговарям, че в момента плащам двойно по-висока цена от промоциите им за 600 минути и 1.5 GB интернет, и не виждам смисъл да ги награждавам за това. Когато поисках безплатен апарат и бях на косъм да прехвърля карта на VIVACOM към Mtel, отговорът беше – не предоставяме безплатни телефони. Скритата част от отговора е – на такива като вас, защото познавам хора, получаващи безплатни смартфони всяка година.

Всъщност, единствената прилика между Mtel и Vivacom е неадекватната им политика по отношение на сегашни клиенти, които те по навик третират като абонати – напълно неадекватна. Това от своя страна прави местенето на номера от един към друг оператор напълно безсмислено.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.