Различни минимални заплати? А защо не различни държави?

Правителството затъна в поредното си управленско малоумие, водено от желанието да угоди на различни групи от хора, които то разглежда еднакво – като матр’ял. Първо дойде желанието за вдигане на минималните заплати и осигурителните прагове с тях. Това доведе съвсем логично до въпроса “за чия сметка ще се правят тези предизборни лупинги” и отговора дойде от самосебе си – от реалния сектор, чиято най-креслива част са т.нар. “работодатели”, известни в литературата и като “чорбаджии-изедници”. Те поставиха резонния въпрос за цената на тези административни промени, както и какво може да се очаква после, като се има предвид, че държавата не плаща особено честно дори осигуровките на собствените си служители.

В този момент някой чиновник, подкрепен от хора като Божидар Данев (не мога да разбера как някой се занимава да им иска мнението въобще) роди гениалното малоумие за различни прагове във София и Видин, например. Това е мотивирано с идеята за различни разходи за живот в тези градове, но има и друго нещо, което назначен капиталист като Данев едва ли е чувал – една работа би трябвало да струва еднакви пари и в София и във Видин, така както много от цените са определени на държавно ниво – Мтел, ЧЕЗ, ВиК и другите не правят отстъпки на хората от Видин, Монтана и Враца, заради по-ниските им доходи.

Подобно малоумно решение би институционализирало като резултат бедността в някои области на България, вместо да се работи за заличаването на разликите в различните региони. Това би довело и до спад в заплатите в реалния и държавния сектор с мотив – държавата е определила по-ниски прагове тук, ако не ви харесва, чао. Последиците от това решение са ясни – ако не се намери смел човек като Пазвантоглу през 19 век да обяви независимост, то след 20 години във Видин и Монтана няма да е останал никой. Няма да има кой да се лекува, да получава заплати, да плаща данъци и осигуровки и да работи за “капиталисти” като Божидар Данев. За сметка на това, бандитизмът ще е силно развит. Справка – Пазвантоглу.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , . Bookmark the permalink.