Турция атакува

Поредният атентат във Франция не закъсня – след призивите на Ердоган за бойкот и изтеглянето на френския посланик от Анкара. Последваха карикатури на турския президент в хумористичното издание Шарли Ебдо, които буквално вбесиха управляващата ислямистка партия. Турция би отрекла, но атаката на самотен вълк-единак във френска църква е нещо точно по вкуса на турския президент – прилича на това, което той би нарекъл отмъщение за обидата.

Турция започва агресивно настъпление срещу всички, които тя счита за врагове, а към настоящия етап това са поне дузина държави, без да броим реални или измислени организации като ФЕТО или отделни хора.

Турската офанзива в Карабах (нека не се заблуждаваме, Азербайджан не би започнал тази война сам) и атаката срещу Франция бележат нов развой в политиката на Анкара – след Близкия Изток и Африка, явно е, че Кавказ и Европа стават новото бойно поле. Наред със засилените и агресивни действия на турския Диянет (инфилтрирал вероизповеданията на Балканите), съществуват и действията на турски престъпни групи в Западна Европа (например Османци-Германия), за които в последно време има сведения, че директно се ръководят от разузнаването на Анкара. По отношение на организираната престъпност турските служби явно са възприели подхода на своите руски колеги и симбиозата между двете явно е целенасочена стратегия срещу Запада.

Какви следва да са действията на Европа срещу това? На първо място – прекратяване на преговорите за членство в ЕС – Турция очевидно се държи като държава, чието място е далеч от Западната цивилизация, която е в основата на ЕС. Спиране на митническия съюз и санкции в отговор на турските сондажи в Източното Средиземноморие също е мярка, която е належаща. Последно, но не по ред е де факто изолирането на Турция в НАТО – Анкара очевидно не е надежден съюзник и няма скоро отново да стане такъв. Време е за ефективни действия.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения. Bookmark the permalink.