Широко затворени очи

Феликс Баумгартнър направи нещо изключително в България. Накара медии, които не обръщат като цяло никакво внимание на авиационни събития, да леят прочувствени материали и възторжени отзиви за скока “от ръба на Космоса”.

Къде е ръба на Космоса? Никой от написалите тази глупост не може даде смислен отговор. Има и друг въпрос, които може да се постави на всички тези медии, толкова “еднакви” в жълтия начин на отразяване на всяко едно събитие. Това че отразиха едно събитие на Ред Бул, ще ги накара ли да преосмислят начина на отразяване на други събития, в които има “продуктово позициониране”? Не мога да опиша колко смислени събития не са намерили спонсори (и не са се случили в България, а другаде) поради факта, че никой рекламодател не желае събитието, което спонсорира, да бъде представено като самослучило се и дори логата му да бъдат изличени от снимките. Виждал съм го на снимки от състезание по парапланеризъм и е доста грозна манипулация. Затова и скок като този на Баумгартнър не може да се случи в България – никой не би го отразил, а с провинциалното качество на медиите и скапаната им аудитория, няма и маркетингов смисъл – който иска, ще го види в YouTube, а не по бТВ. Освен епизодично-селския интерес към въздушните спортове, породен у медиите в последната седмица, неглижирането на българските постижения в парашутизма и на хора като Чавдар Джуров, както и подигравателното отношение към хора като Иван Трифонов показва неинформираност, ограниченост и откровена тъпота. Имам някакъв поглед за това как Ред Бул набират спонсорираните си спортисти и, че хора като Иван Трифонов им служат за безплатен генератор на идеи – а идеите, както навсякъде, са в основата и на екстремните спортове.

Знаете ли как Ред Бул рекламира в България – приложили са най-нискотарифния модел – наемат 3-4 моделки, качват ги на две MINI-та и следят календара на събитията в България – най-вече спортните. Така се е случвало на събитие, спонсорирано от марка бира, да се появят девойките редбулки – конфузно, нали? Каквото медийното отразяване, такива и спонсорите.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , . Bookmark the permalink.