Македонскиот вопъл

Премиерът на Република Македония Никола Груевски в крайна сметка обвини България в присвояване на история. Според Груевски най-големите македонски герои са считани в България за българи – той посочва имената на Гоце Делчев и Яне Сандански, на които са кръстени градове в България.

Съвсем малко остава за Груевски да направи елементарен извод – ако две съседни държави имат обща история, общи национални герои, общи празници и обща историческа съдба, то очевидно става въпрос за един народ и една нация, живееща в тези две държави. В случая с Гоце Делчев и Яне Сандански – това са българи от Македония. България е единствената държава с която Македония има обща история и общи герои, няма подобни със Сърбия, Гърция или Албания. Много е вероятно с хора като Груевски да има обща граница с Албания след 20 години.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Работил съм като репортер във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.