Росен Плевнелиев като Уорън Хардинг

Кой е Уорън Хардинг ли?  Много историци го считат за безспорно най-лошия президент на САЩ, избран през 1920г. Според съвременници единственият въпрос към неблестящият с особени качества дотогавашен сенатор от Охайо бил “има ли нещо в миналото ти, което може да навреди на партията?” Той отговорил отрицателно и с подкрепата на група приятели и политически поддръжници, наречени “бандата от Охайо”бил избран за 29-ти президент на САЩ.

Нещо да ви напомня за начинът по който Плевнелиев беше номиниран, след като стана ясно и за слепите, че кандидатурата на вицепремиера и фаворит на Борисов – Цветан Цветанов е губеща? Подкрепен от “бандата на ГЕРБ”, Росен Плевнелиев стана 4-тият избран президент на България, и вероятно още се чуди на какво се е натресъл.

Приликите между Плевнелиев и Хардинг не свършват дотук – американският президент останал в историята с изключително спорни назначения в правосъдната област – по-специално на главен прокурор, който по време на “сухия режим” успял да не проведе няколко доста важни разследвания. Министърът на вътрешните работи до такава степен се оплел в петролна афера, че в крайна сметка попаднал в затвора. В България петрол няма, и министърът на вътрешните работи не се назначава от президента, но с това свършват и разликите в двата казуса. Независимо от официалния “сух режим” президентът Хардинг имал голяма колекция напитки в Белия  дом, с които черпел редовно гостите си, във времето в което не се занимавал с пушене на пури и игра на покер. Президентските задължения били явно доста тегави и човекът абдикирал почти изцяло от тях. Двама души от администрацията му предпочели да се самоубият, за да избегнат позора да отидат в затвора, един подал оставка и бързо забягнал в Европа – всичко това е описано и в Уикипедия. Самият Хардинг умрял скоропостижно през 1923г. от пневмнония, без да довърши първият си мандат – не се знае дали това е добра или лоша новина, на фона на дотогавашното му управление.

Плевнелиев все още не е достигнал това падение, но ако иска да бъде запомнен като по-смислен президент, а не българска пародия на Хардинг, може би е крайно време да излезе от образа си на “аватар на Борисов”. Една година вече мина.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , . Bookmark the permalink.