Защо не референдум за изтребителите?

Чета последните издихания на тази тема в медиите и наличието на три основни линии се набива в очи – в изтребителния конкурс има течение на реалисти (да вземем каквото има за парите, които имаме), оптимисти-максималисти (да вземем най-доброто, без значение от цената) и групата около военния министър Аню Ангелов, в който явно са се събрали най-лошите качества на един сухопътен щабар, поставен на ръководна длъжност – инат, самоувереност в собствената непогрешимост и вяра във втория си мандат като министър – нещо като Наполеон на Ватерло. От своя патрон Б.М.Б. Ангелов е усвоил пък маниера да казва веднъж да, веднъж може би и после три пъти не по дадена тема в рамките на месец време. Всичко това доведе до там, че България изпадна в остър дефицит на време за покупка на “нов” изтребител и се конкурира за 30-годишни екс-португалски F-16 с Румъния – това в никакъв случай не прави цената им благоприятна.

Поради факта, че хората които разбират от самолети очевидно нямат думата (ВВС), тези които не разбират, пък са поели договорки за купуването на точно определени машини за определена цена (правителстовото и хората около Ангелов), поради което се налага аналогията с АЕЦ “Белене” и очевидната нужда от референдум. Поради факта, че данъкоплатците ще извадят едни 800 млн. лева (по реалистични оценки), то явно и те трябва да кажат какво искат на референдум – стари F-16, нови или стари EADS Eurofighter Typhoon, нови Gripen, или нови F/A-18 Hornet, или пък дори китайски изтребители на цена 20-30 млн. долара парчето. Последното звучи смешно, но като се има предвид, че за ВВС се предвиждат патрулно-полицейски функции, а не пълномащабна военна авиация (8 машини са недостатъчни за каквото и да е сериозно присъствие в небето), то и китайски нискотехнологични изтребители са удачен и евтин вариант.

Така че, да – РЕФЕРЕНДУМ!

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.