Обратно броене

След днешните побоища по улиците между полиция и протестиращи, както и изненадващото уволнение (или оттегляне) на вицепремиера Симеон Дянков, падането на това правителство наистина е въпрос на време. След като и последния човек, който обираше недоволства в тази държава си отива, сега основен гръмоотвод става самият Б.М.Б. и много е вероятно той да издържи не повече от месец. Точно толкова, колкото да хвърли оставка в края на март, началото на април и президентът да назначи тримесечно служебно правителство, което да добута и доокраде до изборите през юли.

Мога да предположа, че поредното безпринципно лягане на Б.М.Б. пред исканията на протестиращите зърнопроизводители е преляло търпението на Дянков. Зърнопроизводителите станаха известни като хора, които протестират с бентлита в свободното от жътва време и явно са напипали пулса на Борисов – той кляка пред всяка по-голяма и добре организирана сила. Това доказаха и полицаи и военни, които успяха да отложат реформите си, както и БДЖ, и всяка тясно-ориентирана корпоративна група хора, която иска да докопа повече за себе си.

Важно е протестиращите да кажат нещо ясно на потриващите ръчички за власт комунисти и шайката на ДПС – никой не е излязъл да протестира, за да могат те да докопат отново властта. Специално ДПС с абсолютно безпринципното си желание за парцелно коалиране в името на кражбите има сигурно по-голяма вина за сегашното положение в енергетиката, отколкото цялото правителство на ГЕРБ. Никой не е излязъл да протестира, за може на изборите оскотелия турски електорат, подкарван като животни към урните, както и купените цигански гласове да предрешат между 20 и 30 процента от изборния резултат и разпределението на депутатски мандати вследствие на математически измами и изборни шмекерии. Аз отдавна твърдя, че всеобщото право на глас е грешка и хора които нямат основно образование или не живеят в България няма как да избират управляващите на хората, които са тук – просто и ясно.

Фактът, че Симеон Дянков ще е заместен от Томислав Дончев показва едно просто нещо – финансите в държавата остават на “автопилот”, вероятно в ръцете на зам. министър Владислав Горанов, а Дончев ще е само параван. Б.М.Б. очевидно се страхува от това да предложи за втори път в рамките на месец нов министър на гласуване в парламента, който колкото и овладян да е, ще направи подобно гласуване унизително за Борисов – нещо, което му се размина на косъм при гласуването за Воденичаров начело на МОН. Има и друго нещо – просто не е намерил човек, който да бъде буфер за 4 месеца на най-мразения стол в държавата. Казано накратко, резервната скамейка на ГЕРБ свърши. Остана тази на бистришките тигри.

 

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.