Краят на клишетата

Днешните протести стигнаха до явно очаквания от всички край – побоища с полицията по улиците и хаотични мерки на властта. Най-хаотичната е обявеното от Б.М.Б. решение да се отнеме лиценза на ЧЕЗ – при това с препоръка от прокуратурата към ДКЕВР за същото. Интересно е, че ДКЕВР вероятно е имал основание за това още през миналата година, прокуратата, данъчни, сметна палата и т.н. институции също можеха да се размърдат и да си вършат работата по закон, а не да чакат хората да излезат на улицата. Премиерът пък с категоричния си тон заличи и последните съмнения в зависимостта на ДКЕВР. Освен това, защо само ЧЕЗ, а ЕВН и ЕОН не? А проблема назад по веригата на производството на ток?

Хората, които протестират против високите си сметки, днес включиха и Васил Левски в борбата си – доста нелепо според мен. Апостолът е дал живота си и е обесен в името на кауза, която многократно надминава каузата “неплатени сметки за ток”. Както е написал Левски – НАРОДЕ????

Ако не искат да загубят инерция, протестиращите трябва да се обърнат и срещу ВиК-дружествата, Топлофикациите, мобилните оператори и другите мафиотски структури също заслужават (и то много повече) своя дял гняв и камъни. Освен това, не са необходими просто избори и ново правителство, доминирано от същия тип хора, нарекли се бандите на Кунева, Сидеров, Доган, Станишев и т.н. Нужно е да бъде избрано ново Велико Народно Събрание, което да гласува нова Конституция и институционално да затвори прехода, който се проточи вече твърде дълго – четвърт век.

Това разбира се са мечти, но можем за край да цитираме Емили Дикинсън:

За да направиш прерия
са нужни пчела и детелина.
Пчела и детелина
и една мечта голяма
Дори мечтата само стига,
ако пчела и детелина няма !

 

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.