Балонът се надува

Нали я знаете тази песничка? – надувайте момчета, да стане на парчета. След като през 2009-та се спука свръхраздутия строителен балон, сега идва ред на също така мъдро надутия енергиен балон. С мантрата “задава се недостиг на електричество, затворихме няколко блока от Козлодуй, да строим нови” през 2001-2002 беше поставено началото на това, което доби катастрофални размери днес. АЕЦ Белене, ТЕЦ Марица Изток 1, 2,3, ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Русе, ТЕЦ Варна, ВЕИ централи и т.н. – всички тези компоненти в енергийния микс доведоха до практическия срив на електросистемата, в която се получи така – има свръхпроизводство, цените обаче не падат, потреблението върви надолу и в стесненото изкупуване всеки гледа да си пробута стоката, като твърди, че за него това е на живот и смърт, защото а/ще фалира, б/има кредити към банки, в/тока му е евтин, г/каквото още се сетите. При мощности от над 12 Гигавата и върхово потребление под 5 гигавата, излишъкът от електричество може да се насочи към няколко грандомански проекти в друг балонен сектор – туризма, където да се оползотвори на цени от 1 цент на киловатчас – така и така се произвежда този ток ;).

– гигантски водопад с прясна вода в Слънчев бряг, като водата пристига с помпи и по тръби от Рила.

– гигантски басейн със солена вода и вълни в Пазарджик, водата пристига с помпи от Шабла.

– изкуствена покрита ски писта (справка Ски Дубай) в Мол Русе.

– големи вертикални въздушни тунели във всеки областен град.

– изграждане на отопляеми басейни с олимпийски размери във всяка община в България.

Тези налудничави проекти могат да вдигнат потреблението до 10 Гигавата и тогава отново ще може да се отвори темата за нови ядрени мощности и енергиен център на Балканите.

Майтап бе, Уили!

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.