Как МВР подслушва? С отвертка разбира, се!

Звучи като виц, но е вярно, поне според изнесените днес от Прокуратурата данни. Почти като вица “колко милиционера са нужни за завиването на една крушка”, и в този случай се потвърждава казаното от бивш полицейски шеф при едно интервю преди 3-4 години – “финансовият проблем на МВР се превръща в интелектуален”. И финансов не защото МВР получава малко пари, а защото просто ги харчи неефективно. Служител на супер-дупер-хипер-ултра-мега секретната служба СДОТИ решава за прикрие следи за извършено от него престъпление с отвертка, звъни по телефона на фирма, доставила оборудването, и иска парола за достъп. Звучи толкова нелепо, че може да е истина – точно като онзи доклад на ДАНС, който изтече в интернет и имаше вид на писан от осмокласник. Служител на МВР действа като уличен в престъпление автоджамбазин – почти като един друг секретен агент, назначен преди време в секретното БОИ (Бюро за Оперативно Издирване), който решил да почерпи в кварталната кръчма, наковал се зловещо и казал къде е назначен, а когато му се подиграли, че вероятно е младши автоконтрольор, обидено размахал служебна карта. Щирлиц!

Въпросът в случая не е дали и защо МВР подслушва. Алексей Петров доказа, че много от записите безконтролно изтичат извън МВР на пазара на компромати и оттам започват втори живот. Въпросът е да не позволявате да ви подслушват или поне да затруднявате това – право на всеки човек е да защити кореспонденцията си от организирани престъпни групи, каквито се очертава да има доста в МВР. А и МВР очевидно не е единствената подслушваща организация в България. Така, че всеки може да се защити и е длъжен да положи усилия – както защитава живота, имота и честта си. Защото в МВР работят хора с много съмнителни морални качества и престъпни наклонности, което дори е положителен атестат за работата им там – стига да не ги хванат. Ако ги хванат – с отвертка в ръка, опират пешкира. Или пък ги покриват, като онзи бивш шеф на ГДБОП, който спазари пушка за себе си и лаптоп за щерката. Както е казал поета – “своето име им казал, и седмици после мълчал”.

На първо място, методът на подслушване със сивия ван Крайслер е доста примитивен – той се базира на прихващане на кореспонденция между даден номер и базова станция. Това може лесно да се излъже, ако сте в движение и напуснете обхвата на дадената базова станция. Така би трябвало да ви следват в близост, което е трудно и неудобно за прикриване. Ако трафикът ви е 3G, подслушването е по-трудно, казва тази статия в Биволъ. За прикриване на IP-адреси и криптиране на интернет комуникации и реално местоположение, отдавна се използва TOR, дори от групата на АНОНИМНИТЕ, вероятно най-ефективната хакерска група днес.

Има обаче един друг детайл, който в сегашния скандал убягва – сивия бус се ползва за подслушване без участие на мобилните оператори, а ако има такова, то тогава цялата ви кореспонденция може да се прихваща, независимо от това колко често сменяте клетката. Дори и да имате телефони с други SIM-карти (не на ваше име) проследяващите използват един прост трик, за да ви засекат – проследяват движението на телефоните заедно. Ако пътувате с трите си мобилни телефона от София до Варна, и трите ще се логнат и разлогнат по еднакво време в клетките по пътя и така ще очертаят идеално две неща – принадлежността си и пътя ви по дни, часове и минути. Тези логове се пазят нормално година назад за всеки потребител, и МВР може да ги изиска със съдебна заповед. Също така се пазят и данни за това с кои абонати и кога е разговарял или писал даден абонат – това са логове, а не записани данни на съдържание и операторите са задължени да пазят тази информация също година назад. Предишният голям скандал в МВР беше желанието им да имат система за достъп до тази информация в реално време, дори без съдебна заповед, което е незаконно. Това беше отхвърлено преди време, но винаги има такава опция. Ако не желаете вашето посещение при любимия човек или на любимото място да се запише, просто оставете телефона си вкъщи, включен. Може да имате втори телефон със SIM-карта (не на ваше име), който да включвате винаги когато сте на поне 500 метра от официалния ви телефон. И това разбира се, не е сигурна мярка. Това, което много хора не си дават сметка е, че техника за подслушване вече е доста евтина и лесна за закупуване през интернет. Често се събира в куфарче и де факто може да активира гласовия канал на телефона ви, без той да даде индикация, че работи. По този начин телефона ви записва като бръмбар, сложен от дистанция. Ето един малък набор от подслушващи и записващи устройства, които може всеки да си купи и използва. За да избегнете подслушване от страна на българските власти, според мен най-удачно е за телефония да се ползва THURAYA. Това е с уговорката, че няма нищо сигурно, но все пак проследяване и подслушване на трафик от сателитен телефон изисква ниво много над милиционер с отвертка – най-малкото искане за подслушване до чужда полицейска и разузнавателна служба трябва да се аргументира добре. Ако все пак сте терорист и международен трафикант, вероятно знаете всички тези начини за подслушване и криене, но ако сте на прицела на АНС на САЩ, всички методи за криене са безполезни – справка Осама бин Ладен. Ако обаче ви следят заради убежденията ви, искат да ви отнемат бизнеса и да ви зашият компромат – човек има право да се пази от всеки престъпник, облечен във власт. Власт, прикрита в сиви бусове, човъркаща с отвертки в харддискове.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.