Остър географски проблем

След като в администрацията на Плевнелиев показаха, че не различават Колорадо от Пирин, сега и Агенцията по инвестиции показа, че явно не знае къде точно минават границите на България. Шефът на Агенцията Борислав Стефанов пък явно загуби чувство за мярка към хората, които му плащат заплатата и ги нарече дребнави.

Тук проблемът не се корени в мнението на един чиновник, който вероятно доживява последните си дни като шеф, а в очевидната липса на училищни знания в хора с университетски дипломи. Липсата на знания по география показва проблем с ориентацията – няма данни колко хора могат да намерят на карта мястото на България в Европа, своя роден град и т.н. – това е проблем на липсата на интерес и заседналото мислене. Липсата на познания по история пък показва, че хората са склонни да повтарят едни и същи исторически грешки с интервал най-много от 20 години. Пример – сегашната носталгия по комунизма. Ако приемем географските знания за Х, а историческите за У, то можем със сигурност да кажем, че 80% от електората-матр’ял е загубен в тази координатна система и повтаря едни и същи свои грешки, лутайки се като плъх между два капана – всеки от тях дори без сирене.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.