Маските падат, мафията влиза

Само по подобен начин може да се коментират назначенията на Орешарски в неговия проектокабинет, който трябва да бъде гласуван в НС – нищо експертно няма в тези кандидатури на отявлени червени негодници, и олигархични назначения за цвят. Самият Станишев призна, че през 2005-та е бил кукла на конци и партиите просто са посочвали номинациите си за парцелираните квоти, а в момента Орешарски имал власт да посочва собствени кандидатури. Да започнем един по един:

– Кристиян Вигенин, кандидат за външен министър. Знакова фигура главно защото биографията му копира до голяма част тази на Сергей Станишев – и двамата нямат нито ден трудов стаж извън работа в БСП, и двамата не са служили в армията по време, когато това беше задължително. Вигенин няма 40 години, но арогантния му и надменен изказ оставя впечатление за школуван комунист – би се чувствал на мястото си в ЦК на БКП и през 70-те години на 20 век. Типичен апаратчик и като образование – Столичната 91-ва Немска гимназия беше известна като ковачница на праволинейни кадри и по-трудна за влизане дори от 1-ва Английска, която имаше славата на свободомислеща, следвана от УНСС.

– Назначението на министър на младежта и спорта е на….професор по български език?!?!? Явно този кадър на ДПС не се е доредил до Министерство на образованието и е получил единствено останалото на младежта и спорта.

– Назначението на МВР шеф – Цветлин Йовчев, бившия шеф на ДАНС. Този човек е обвързан с толкова интереси, че единственото сигурно за него е, че не е човек на АТАКА и Сидеров. Според хора в БСП Йовчев е човек на Борисов и ГЕРБ, който ще контролира Орешарски. Факт е, че допреди по-малко от месец той беше съветник на президента Плевнелиев по националната сигурност, и като такъв е неприемлив за БСП. Може и това да е опит на Орешарски да се отърве от силов министър тип “Румен Петков”, който биха му спуснали комунистите и който би му създавал проблеми с опити да го контролира и срещи с престъпния свят.

– Петър Чобанов за министър на финансите – сочен е за дясномислещ икономист (леви икономисти по принцип няма, това е оксиморон). Остава да се надяваме, че външната прилика и именно съвпадение с Румен Овчаров е само неприятен детайл, а не начало на тенденция за корумпираност.

– Петър Стоянович – безспорно най-приемливата кандидатура в този кабинет. Подобно на самия Орешарски, Стоянович напуска СДС покрай скандала “Черепа” и след това минава в Гергьовден и Движението на Меглена Кунева. Остава загадка защо Стоянович е приел номинация от БСП и ДПС, но явно “дългът му не може да чака”.

– Искра Михайлова – друга кандидатура на ДПС, отново в МОСВ. Трябва да бъде внимателно следена по въпроса с концесиите и защитените зони – това е нещо, което корумпарите в ДПС ще се опитат да кешират задължително. Особено в подобно правителство на безотговорността, съставено съвсем явно и с къс хоризонт.

– Зинаида Златанова за министър на правосъдието – това явно е начинът на Орешарски да покаже на ЕК, че ще прилага стриктно указанията на Брюксел в тази все така проблемна област – правосъдието. Просто назначава техния човек в България. Тук обаче Орешарски има проблем – ако правосъдието заработи, министрите му и депутатите на ДПС и АТАКА, които ще го подкрепят, ще оредеят силно.

Най-спорната кандидатура – тази на министър на инвестиционното проектиране (WTF!?!?), за която беше предложен Калин Тихолов, току-що беше оттеглена от Орешарски показва и в какви условия се формира кабинетът – явно мафиотска кандидатура, свързана със злоупотреби по морето, не мина главно заради обществения отзвук и мафията си прибра пионката. Може би така трябва да постъпят и останалите пионки и да отидем на нови избори – през септември.

Останалите кандидатури може да се определят като стандартно-социалистически и да минат без детайлни коментари.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.