От 5-то на 21-во място

Днес, Столична община ми показа как се играе тази игра. Играта, наречена записване на деца в ОДЗ-та, или детски ясли и градини. Днес детето ми слезе с 16 места надолу в класацията, което де факто направи ясно едно – други 16 човека са платили съответната сума, за да бъде нанесена поправка в листа чакащи за прием. Общината, затънала в собствената си корупция и некомпетентност, се изплю в лицето на двама родители, от които има наглостта да събира и данъци. Не се съмнявам, че има добре подплатени и логични аргументи защо за моето дете няма място в общинска детска градина, а за един куп хора, появили се в София в последната петилетка има запазени места. Има и логични аргументи, защо работещите в общината получават бонус-точка при класиране на децата им в детски градини – явно тези хора възприемат общинските институции като своя собственост, създадена да ги обслужва приоритетно. Нищо, че в нормалните страни това се нарича корупция и конфликт на интереси. Все пак в общината (и държавната администрация като цяло) работят хора, които са отхвърлени от частния сектор като непригодни за работа.

В общината отлично знаят, че разлика от близо 10 пъти в цените на частни и общински детски градини води до гигантска корупция – тази корупция храни всички там. Затова и не искат да повишат цените в частните детски градини до нормални нива от 150-200 лева на месец. Така биха могли по-лесно да компенсират хората, които не са се класирали за детска градина, както и да се намали цената на субсидията за всяко дете в общинско ОДЗ. Защото се получава абсурда, че аз ще плащам за частна детска градина, ще плащам данъци, за да може общината да ги пилее за глупости и субсидии и ще произвеждам БВП, за да мога да живея със семейството си нормално. Намирам плащането на данъци не само за ненужно, но и вредно – то дава в ръцете на едни абсолютно порочни и корумпирани хора ресурс, с който те правят откровени глупости, което е по-вредно, отколкото ако не правеха нищо.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.