Перфектните биографии и калинките

Видяхте ли биографията на лидера на БСП в Шумен? Същия този, Иван Иванов, който ще остане в историята с факта, че е най-краткото назначение на зам. министър в историята – по-малко от 6 часа. История в СУ, Право във ВТУ, Политически науки във Фрайбург – изглежда повече от  добре, ако махнем едно малко петънце, което го има в ДАКСИ, но не и в архивите на МВР – човека е бил управител на клон на СИК в Шумен по времето, когато тази групировка дори не криеше престъпния си облик. Не само това, ами и баща му е бил задържан за рекет и отвличане през 2000г. – както се казва, защото са социалисти и просто….грабят награбеното. Семеен бизнес. Друг е въпросът – колко още хора с такива “перфектни” биографии са успели да скрият срамните петна в живота си и сега чакат своето назначение някъде. Да припомним Митко Каратиста, който при ГЕРБ беше член на борда на директорите  на ДКЕВР. Печално известния Делян Пеевски е магистър по право от ЮЗУ, където, както се изрази един приятел, подкупите са “битови”, а изпитваните рядко се явяват на изпит лично. Каква е разликата между тези хора и бившия шеф на фонд Земеделие Калина Илиева? Ами никаква реално погледнато, те просто са се сдобили с дипломи по неведоми пътища. Никой не знае на колко изпита се е явил шефът на СИК в Шумен и колко е взел в ролята си на такъв.

Аз лично познавам един бивш свой съученик, който стана представител на СИК през 90-те, закачи табелка СИК на прозореца си и раздаваше гордо визитки, брандирани с логото на СИК. Преди година отрече това, макар че още пазя визитката му някъде, с думите: “Тогава беше така, ама то формално, аз не съм бил никой”. Въпросния човек има цялостен вид и поведение на мутра, речника му също е подобен.  През 90-те завърши УНСС, а миналата година когато го видях за последно каза, че учи право в СУ. Биографията му, написана на бял лист, сигурно е перфектна, но ако го видите наживо, ще видите и несъвпаденията във посочените факти и действителност – дипломите прикриват факта, че той е дефакто неграмотен бияч. Това е сериозен въпрос, който все по-често ще се вижда – хора с дипломи, които всъщност нямат квалификация и за елементарна работа, която да вършат. Те отиват директно в политическите партии и оттам в управлението. Едни “калинки” с дипломи.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.