Кой е Петър Гаврилов?

Или по-точно Пьотр Михайлович Гаврилов? Герой от отбраната на Брестката крепост, който в продължение на месец след нападението на Германия срещу СССР на 22 юни 1941г. се сражава и накрая полумъртъв от изтощение е пленен. Дотук в неговата история няма нищо необичайно.

След като е пленен, майор Гаврилов е откаран от немците в болница, където успял да се излекува и след това прекарал времето до края на войната във военнопленнически лагер. След връщането си в СССР е изключен от ВКП заради това, че загубил(!?!?) партийния си билет, но все пак му провървяло – не е разстрелян, не е изпратен в лагер подобно на милиони други руснаци. По-точно – изпратен е в лагер за военнопленници в Далечния изток, но като негов началник-тъмничар. Там е прекарал известно време, след което се уволнява от армията, намира жена си и сина си, загубени по време на войната и започва мирния си живот. През 1955г., десет години след края на войната интереса към героите на Брестката крепост се възражда в СССР, след като започва период на ре-героизация на епохата 1941-45г. след смъртта на Сталин. Тогава заслугите на Пьотр Гаврилов са признати, той през 1957г. получава звание Герой на СССР. Умира през 1979г. и не доживява да види края на СССР. Своеобразен хепи-енд.

Освен него има още 3-ма герои на СССР с име Пьотр Гаврилов, показва този сайт.

 

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.