Разлики и прилики

Ако някой е стъпвал в последната година във Видин и Свищов, може да види разликата сам – Видин изглежда все по-западащ (мостът над Дунав очаквано не промени нищо), а Свищов изглежда ок за малък град – реновиран център, строящо се туристическо копие на римския Нове край града, млади хора и университет. Именно Стопанската Академия е това което отличава Свищов от Видин – заради нея в града идват млади хора, а не си тръгват, както от Видин. Споменавам точно Видин, защото там е примерът за това, как липсата на далновидност води до западане. През 1990г. основателите на Американския университет търсели място за него и се спрели на Видин. Тогавашните управленци на града, кадри на ОК на БКП решили да изгонят империалистите и днес резултата е видим с просто око – в Благоевград влизат млади хора от цял свят, а във Видин – не.

По подобен начин се развива и един казус в момента в Сопот – собственика на местния лифт е решил, че може да изнудва туристите, спортистите и всички ползватели на лифта и просто го спира. Явно далечната му съкровена идея да заприлича на Юлен в Банско и да накара всички да му плащат затова, че имат честта да съществуват около него. Център Регион Груп, Шамбала или както там се нарича структурата, която владее лифта, прилага изнудване в най-чист вид и много е вероятно след като един ден си тръгне от Сопот, лифта да става само за скрап.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Работил съм като репортер във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.