Сигурността и енергетиката като упражнение за първи клас

Вчера гледах Явор Куюмджиев по БНТ при Григорови и честно казано останах поразен от мащаба на невежеството му. Не знам дали в прес-службата на БСП са наясно с вредите от тези хора, но ще им направя услуга – Куюмджиев, Буруджиева и Кутев са способни да свалят рейтинга на столетницата до нула по-бързо, отколкото изстива мъртвец. Тук разбира се не говоря за откровени корумпета като Р. Овч. и Румен П. Запалков, които са друг тип вредители.

В желанието си да оправдае мащабната измама, в която се превръща Южен Поток, Куюмджиев (който някак минава и за енергиен експерт) наговори куп глупости – оправда оскъпяването с много хълмистата Добруджа, и докато Юлиан Попов се опитваше да вкара разговора в някакви релси на аргументи, той изтърси любимата мантра на БСП – националната сигурност. Принципно все още в БСП има самомнение за голяма експертност по въпроса за национална сигурност, базирано на хора като Любен Гоцев и Бриго Аспарухов. Истината обаче е, че тези хора са тотално не в час с една реалност, която в България е факт от почти две петилетки – членове сме на НАТО. Никой в БСП не използва НАТО в реториката си за национална сигурност – проверете го, факт е.

Явор Куюмджиев заяви в прав текст, че страна през която минава Южен Поток, е толкова важна за света, че никой няма да смее да я нападне, защото от нея зависели доставките на Европа. От съседите с които разполагаме, вероятността да ни нападне някоя страна е нулева към настоящия момент – три съседки (Турция, Гърция и Румъния) са в НАТО, Македония кандидатства за член, а само една – Сърбия, официално не се стреми натам. Практически няма страна в света, която би рискувала конфликт с НАТО, просто заради лукса да нападне България. Шансът за конвенционални бойни действия в България е горе-долу нулев през следващите 20 години. Варианта за вътрешни размирици, терористични актове и сепаратизъм е друг сценарий, който в определени случаи може да стане много вероятен, но сега – 2013г. е просто незначителен. Подобен аргумент (за ненападение) БСП изтъкваше и като аргумент против затваряне на старите блокове на АЕЦ Козлодуй, както и в полза на АЕЦ Белене – никой нямало да нападне страна с действаща ядрена централа. Този аргумент е силно несъстоятелен – ако се абстрахираме от НАТО, единствената пречка пред чуждо нападение е добрата дипломация и най-вече силната армия. България трудно поддържа добра и постоянна дипломация по отношение на съперници като Сърбия, Македония, регионални сили като Турция и геополитически сили като Русия – там доминираното от червени кадри МВнР традиционно е сервилно. Силна армия нямаме поради факта, че нямаме икономиката, която да я издържа, а и нямаме нужда в обозримо бъдеще от много силна армия. Така, че страна с няколко тръбопровода, няколко АЕЦ-а и други пазители на национална сигурност без армия е просто златна кокошка. Тези тръби и реактори могат да бъдат спокойно овладени от евентуалния враг и да си функционират пак – за страните в Европа е все тая кой контролира тръбата, ако доставките са редовни.

Всъщност, БСП използват руските стратегически (стратегически за Русия) проекти като универсален коз – ако Русия имала активи в България, това значело, че сме защитени и от нея – буквално и преносно. Т.е. дори и САЩ (това са вече тотални глупости, но те се артикулират във в-к Дума) няма да посмеят да ни нападанат, ако решим да се обърнем към Евразийския съюз на Путин (теория от червения печат). Чугунолеярната от Позитано 20 съвсем смело артикулира версии за изгонване на посланици на Франция и Германия, но отказва да приеме, че с действията си иска да постави България в положението на Грузия и Молдова – части от тези две страни са окупирани от руски войски, които са обявили незаконни республики на териториите им. В договорите, които БСП се готви да подпише, се говори за екстериториален статут на руските проекти – нещо подобно на “детския лагер” построен от руската мафия на устието на Камчия – там българските власти не припарват. Това явно не е в противоречие с виждането на социалистите за национална сигурност – те просто имат сбъркани представи за нея. За много от хората в БСП НАТО е враг, а Русия е съюзник – така, както и преди четвърт век.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.