Къде е краят на бежанците?

В последните месеци, бежанската вълна през Македония и Сърбия показа явно, че решението на България за издигане на стена по границата с Турция е било правилно, макар и закъсняло доста. Хората, които идват от Турция вече не са бежанци, а незаконни имигранти. Това е поради простия факт, че са били бежанци при напускането на Сирия, но в Турция са били в безопасност.

Изявленията на много от тях, дадени пред услужливите микрофони от палатковите лагери, показва ясно те как възприемат ЕС – като супермаркет. В момента са се запътили към на-богатите му щандове с намерението да получат каквото искат, а европейците ще платят сметката – стар пост-колониален синдром на африканци и азиатци. Усещането им, че имат право на всичко, което поискат и то веднага, ще доведе тези хора до крах на илюзиите, когато Германия, Австрия и Холандия започнат да ги експулсират един по един. Този момент наближава – едва ли германците искат да приемат само през тази година един милион имигранти, които в повечето случаи ще натоварят социалните им фондове и трудно ще се интегрират. Никой не желае да отглежда бъдещите евро-джихадисти, в които ще се превърнат децата на тези маргинализирани имигранти. Въпросът е дали ЕС ще се справи с тях, преди да успеят да разрушат един от основополагащите му принципи – Шенгенското споразумение?

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.