Какво МВР показа на гражданите?

На първо място – хората разбраха кого точно брани полицията – себе си, и по-точно привилегиите си. Дори не брани властта, след като чухме виковете пред парламента “мишки” и “кой ще ви вади с автобусите”, алегория към “нощта на белия автобус” от лятото на 2013-та.

Хората разбраха, че няма никакво значение дали протестът е законен или не, важното е да е въоръжен, или заплахите за оръжие да са явни – тогава никой няма да се опита да ги разпръсне. Всъщност отсега нататък, на полицията ще и се наложи да си има работа с далеч по-радикални протести – тя сама показа начина.

Лекарите разбраха, че ако искат повече пари, трябва просто да спрат работа и да прехвърлят отговорността на правителството – Борисов ще отстъпи. След първите зарязани линейки и пациенти, оставени да умрат в коридорите, Бате Бойко ще развее белия байрак.

Учителите разбраха, че ако искат повече пари, трябва да не остъпват, както когато Орешарски им закри седенката. Дали учениците ще пропуснат един срок или една година – това едва ли ще се отрази на пазара на купени дипломи.

МВР показа истинското си лице – и не само премиерът се уплаши от това какви хора го пазят (той би трябвало да е наясно). Практически цялото общество разбра, че от тази структура, която има претенции към Конституцията (въпреки, че не познава НК и НПК) и за парите за изтребители и превъоражаване на армията (нямало нужда от изтребители, парите за тях били нужни за МВР), не може да очаква нищо смислено. Не е случайно, че в последните дни все по-упорито се говори за грузински сценарий в реформата на гробището на ул. Шести септември.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.