Telenor става Глобул

След дълго рекламираните ново лого и корпоративна визия, очакванията бяха, че Теленор ще добие и малко скандинавски бизнес навици, за сметка на средиземноморските, наследени от Глобул. С последните им действия спрямо клиентите с предплатени SIM-карти, става ясно, че ситуацията е далеч от почтеността.

Идеята на човек да има предплатена sim-карта е проста – да няма договор с оператора, да може веднъж в годината да допълва кредита си, или по-често, ако му е необходимо. Допълването веднъж годишно гарантираше запазването на картата активна и номерът валиден – за сума от около 10 лева обичайно. В последно време, освен все по-чести sms с предложения за преминаване към договор (логично, всяка компания си е поставила за цел да “издои” все повече клиенти), стана ясно и че правилата за запазване на сумата в картата се променят. Изисква се зареждане на по-малко от всеки три месеца със ваучер за сума минимум 6 лева. След като заредиш, получаваш съобщение, че имаш определен брой минути, валидни в следващите 30 дни, срещу което 2.50 лева са автоматично удържани. Няма не искам, няма недей! Целта на това е прозрачна – клиентите с предплатени карти да бъдат принудени да ги ползват по-често, съответно и да се нулират  кредитите на по-разсеяните от тях, които не са заредили навреме. Тези търговски и маркетингови трикове се прилагат и от Mtel, макар и с по-либерални срокове. Това обаче е напълно неприемливо за клиентите с предплатени карти и много от тях вероятно ще ги хвърлят и ще си купуват и активират нов пакет, когато им е нужен. Така, вместо да ги принудят да сключват договори (тези от тях, които намират това за нужно, вече са го направили), мобилните оператори просто ще губят клиенти.

Мога да прогнозирам, че първият който предложи на клиентите си да могат свободно да прехвърлят номера си от договор на предплатен, ще спечели повече и по-верни клиенти, отколкото с подобни маркетингови измами.

 

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.