Третият мандат на Гоце – химера или реалност?

В последния месец наблюдавам със смесица от раздразнение и веселие напъните на бившия пРезидент на България Георги Първанов, известен с агентурния си псевдоним Гоце, да докаже, че може да се кандидатира за трети президентски мандат. В тази т.нар. “дискусия” се включиха дори и конституционни съдии и видни юристи, които се осветиха като силно неадекватни с изказвания в полза на трети мандат за Първанов. Сред тези хора безспорно блестят и Гиньо Ганев и Александър Джеров – две от отломките на прехода, които смятахме за минало.

Безспорни са две неща – ако България претендира да е демократична държава, член на НАТО и ЕС, Гоце Първанов не може да бъде дори допускан до трети опит за президентски мандат. Ако тълкуванията на Конституцията от 1991г. допускат това, то това е още едно доказателство, че е време за избор на ВНС, което да приеме нова Конституция, с която ерата на пост-социализма да бъде затворена окончателно и подобни малоумни експерименти да приключат. Ако България иска да заприлича на централно-азиатска сатрапия от типа на Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Азербайджан и Рашистан, то Първанов може да получи този шанс да се нареди до светила на демокрацията като Назарбаев, Каримов, Бердимухамедов, Алиев и самия бащица – Путин.

Има гласове, които пожелават на Първанов да се кандидатира – според тях провалът му е сигурен. Тук трябва да помним 2001-ва, когато от губещ Гоце се превърна в печеливш ход – не без помощта на любимите си задкулисни договорки, изковали не една коалиция. Сегашната му заигравка с палячовците на Бареков и виден политически въжескачач като Любен Дилов-син, плюс неизвестното в уравнението, наречено “проект Слави Трифонов”, обещават кална и изпълнена с обрати битка. Малко вероятно е Трифонов да подкрепи кандидат на ГЕРБ или десните партии, след като открито нападна Плевнелиев и се позиционира в “патреодския” сегмент на пазара. Първанов е способен да обещае всичко на всеки, както написа бившият му съветник Н. Слатински във Фейсбук, така че и Слави може да получи своята порция щедрост.

Не е за пренебрегване съживяването на комика Жорж Ганчев, който поема на своя трети, обречен опит да седне на Дондуков 1. Подобно на Шоуто на Слави, и той има своите верни почитатели, а има и избиратели, които просто не помнят шутовщините му от миналия век, просто защото са били малки или неродени. Явно е, че той има задача да разбърка блатото и да се види какви риби се крият в подмолите. Няма съмнение, че всичките тези игри са в угода на Кремъл, където вероятно са и най-големите поддръжници на Първанов. Парите за цирка вероятно също имат такъв адресат.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.