Сърбия в ЕС?

Тези дни сръбският министър на външните работи и бивш премиер Ивица Дачич направи изключително остро изказване спрямо България като член на ЕС. Дачич, чийто политически кръстник е Слободан Милошевич и е известен и с прякора си “мали Слобо” е направил изключително заплашителни изказвания по адрес на българите в Сърбия, които са официално признато малцинство. Като се има предвид, че Сърбия през 20 век се прослави с етническите си прочиствания, на подобни изявления трябва да се дава остър и недвусмислен отговор.

България може да предложи на ЕК и да поддържа в ЕС становището за групов прием на всички страни от Западните Балкани – това ще вкара Сърбия в пакет с Косово, което ще постави Белград в наистина унизително положение. В момента сръбските власти, които са директно свързани със режима на Милошевич като негови младши функционери през 90-те години на 20-ти век, поставят спънки на Косово и играят своята малка и мръсна игра и на европейски терен. Може да им се каже в прав текст, че както България е приела Македония като независима държава, така и за тях ще се наложи да направят същото за Косово, и че на ЕС му омръзна от шумадийските им тарикатлъци. В момента Македония е изцяло блокирана за прием в ЕС и НАТО заради Гърция – най-големия съюзник на Сърбия на Балканите и в Европа. Двете страни се опитват в дългосрочен план да унищожат Македония и да постигнат обща граница помежду си, както и възраждане на антибългарската ос Атина – Белград. Доколкото това е против интересите на България, този сценарий не трябва да се допуска. Македония е абсолютно несправедливо поставена след Сърбия, а можеше да се е присъединила към ЕС заедно с Хърватия. Именно безизходицата по пътя на евроинтеграцията в Скопие е циментирала там одиозни фигури като Груевски и Заев – и двамата агенти на югославската УДБА.

Дачич е заявил пред радио Б92, че трябвало ЕС да усмири своите малки членки и да не им позволява да поставят условия на Сърбия по пътя и към Европа. Тук следва ясно да се покаже на руските марионетки в Белград (каквото де факто е правителството на Вучич, в което Дачич е министър), че в ЕС няма малки и големи, а всички са равноправни и подобна реторика ще забие Сърбия обратно там, където тя беше през лятото на 1999г. Добре е и да бъде поддържана в Брюксел политическа линия, че Сърбия е де факто негодна за член на ЕС, докато там руското влияние е на неприемливо високо ниво.

На заплахите на Дачич към българското малцинство трябва да се отговори с напомняне за съдбата на неговия ментор Милошевич в Хага и това да се постави като основа на преговори за Западните покрайнини при евентуален (все по-вероятен) бъдещ разпад на Сърбия.

 

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.