Възелът се заплита

Политическите боричкания за предстоящите избори се ожесточиха. Причина за това явно са изравнените електорални позиции на двете крила на БКП – ГЕРБ и БСП, които си оспорват надмощието. В тази ситуация, много важно става разпределението на силите във втория ешелон, който изглежда склонен да се коалира с която и да е от победилите партии с цел да се докопа до (част от) властта. Това са Обединените Патриоти и вечния балансьор – ДПС. За Пейтриътс се очертава да са на трето място, а ДПС с новото си про-руско оперение и лишено от гласовете в Турция остава ролята на четвърти в карето опозиция-власт. За конкретното разположение на силите ще има значение кой колко процента ще получи и колко процента ще отидат в канала като гласове за невлезли в парламента партии. Тогава ще се види и реалната тежест на всеки от желаещите коалиция, което ще зависи и от това, дали има и трети ешелон – влезли със съвсем над 4% малко партии. Петролната политика на Марешки го вкарва в парламента почти сигурно, за коалицията “Хиподил-Деформатори” и левичарската кохорта АБВ-Д21 също има противоречиви сведения.

Патриотите си остават най-желан партьор и за ГЕРБ и за БСП, доколкото техните искания дори се припокриват с голяма част от исканията на електората на двете най-големи партии. Проблемът тук е твърдото нежелание на Брюксел да ги види във властта, което може да минира бъдещо управление, което се поддаде на натиск от ЕК и не се коалира официално хората на Каракачанов-Сидеров-Симеонов – това просто ще налее още вода в мелницата им и те лесно ще се представят за освободители от статуквото и колониалното управление. Формалното им допускане във властта може да се окаже по-мъдро, ако могат да бъдат овладявани от силен премиер, какъвто Борисов не е доказал, че е. Нинова съвсем няма такива качества. ДПС със стария си корумпарско-либерален образ и новия си про-руски имидж на патриотични турци отдавна търсят вход към властта, но и за БСП, и за ГЕРБ е ясно, че те са отровен партньор – не губят собствения си капсулиран електорат, но топят този на партньорите си по-бързо и от мартенски сняг. Независимо от мнението на ЕС в полза на мулти-култи формациите, ДПС си остава ОПГ с етническа окраска и това няма да се промени никога. Всяко тяхно участие във властта ще доведе до нова и засилена (ако е възможно още) корупция, нови обръчи и вероятно още фалирали банки. В добавка – Патриотите и ДПС формално са от двете страни на една червена линия, която не може да се пресича – поне не от коалицията на ѧѧК.

С оглед на изброеното по-горе, много е вероятно да се оформи патова ситуация 120:120, в която ГЕРБ и Патриотите са срещу БСП и ДПС явно или неявно. Ситуация “златен пръст” в която Патриотите негласно подкрепят БСП§ДПС, а гласно отричат, както правеше Сидеров в 42-рото народно събрание, е по-скоро невъзможна, доколкото сега има трима играчи под една шапка – Симеонов и Каракачанов изглеждат доста по-нежелаещи да участват в подобни схеми с краткосрочен интерес. Много е вероятно, цялата нестабилна конструкция да рухне скоро след изборите и през септември да има нови избори за парламент. Единствения минус в това нещо е, че правителството на Герджиков ще остане на поста си още няколко месеца. Това, както вече видяхме, е вредно.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.