Кое е цензура в частни медии?

В двете най-големи недържавни телевизии – Нова и БТВ, отново се разбушуваха скандали на тема цензура и свобода на словото. Първо от Нова подаде оставка разследващия репортер Васил Иванов с мотиви “системна цензура” върху работата му, след което БТВ за втори път в последния месец спря предаване на Слави Трифонов с мотива, че не отговаря за критериите за обективност. Причината – Трифонов беше поканил Иванов да изрази мнението си по въпроса с цензурата в Нова.

Двете телевизии имат дълга история с проблеми, които подкопават доверието на зрителите им в тях. Можем да припомним от последните години казусите, при които водещите на сутрешния блок на БТВ Ани Цолова и Виктор Николаев отидоха в НОВА, след като в разгара на протестите срещу управлението на Орешарски бяха пуснати в принудителен летен…отпуск. В НОВА пък се прославиха, след като спряха карикатури на художника Чавдар Николов и прекратиха отношенията си с него. Николов стана известен със сполучливите си карикатури на премиера Борисов и граничните “отряди” на Динко и Перата, връзващи мигранти със свински опашки.

Сега към горните примери, двете частни телевизии се забъркаха в нов – явно в желанието си да угодят на няКОЙ, който не иска Васил Иванов да има телевизионно време за разследванията си. И двете телевизии яростно отричат обвиненията в цензура и настояват, че редакционната им политика изисква равнопоставеност и балансираност на мненията в ефир. Това е обтекаема теза, особено в случаи, когато телевизиите “подгонят” някой заради посегателство срещу техни служители или интереси, или когато отразяват големи трагедии по брутален начин, без никакво съобразяване с елементарно приличие. Истината е, че двете частни телевизии не правят разлика между новини, публицистика и риалити формати и за тях всичко е пари, които могат да се изкарат – по един или друг начин. Ако пък някое разследване или новина пречат на изкарването на пари, защото ще разгневят някой рекламодател – тогава те просто се свалят от ефир като неотговарящи на редакционната политика. Ярък пример е Шоуто на Слави, което трябваше да бъде свалено от ефир далеч преди Румен Радев да влезе на Дондуков 2.

Частните телевизии, вторачени в пийпълметричните изследвания (чиято достоверност е съмнителна), често не правят разлика между обществено значимо и значимо за определени хора, между публичен и частен интерес. Когато частни медии се финансират по неособено прозрачен начин с публични средства (информационни програми на министерства, агенции и пари от европейски фондове), това пък  поставя под въпрос ролята на пазара като регулатор – особено при слаби медийни и рекламни стандарти, когато угаждането на властта се превръща в самоцел. И двете “частни” телевизии имат достатъчно на брой случки, от които да се срамуват, защото са предали доверието на зрителите си.

И накрая, защото явно някои “журналисти” са забравили какво правят медиите, били те частни или публични. Тяхната роля е да информират своите зрители, читатели и слушатели по максимално ясен и обективен начин, като същевременно предоставят и коментари на актуални събития, ясно означени като такива. Медиите не се занимават с манипулации и заглушаване и изопачаване на истината, както напоследък често се случва. Предаванията на Васил Иванов бяха интересни и доколкото мога да преценя – обективни. Иска ми се да знам кои от предложените от него теми за разследвания са били отхвърлени от НОВА, като неотговарящи на стандартите на телевизията.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.