Няма такива новини

Тази новина от Кулска околия направо изтреби рибата, буквално. Там това е реалност. Кмет краде спирка, за да плати на музиканти! Стига бе! Да.

Ето още една, далеч по-важна и сериозна новина. Започва строителството на язовир “Луда Яна”. Незная защо трябва да се проектира от гърци този язовир, при положение, че в България са построени повече язовири от българи, отколкото в Гърция от гърци. Явно е пак “политическа сделка”, като турските фирми, които строиха магистрала “Люлин”. Задават се все по-сушави години и ако искаме да има вода за пиене и напояване, единствения отговор са язовири – повече язовири, които да задържат повече от водите в България. Време е да се обсъдят отново проекти за язовири на реките Струма и Места (независимо от спогодбата на Виденов с Гърция). Трябва да стартира и язовир “Горна Арда”, както и язовир “Тунджа” при турската граница. Не трябва да се допуска обаче искането на Турция – язовирът да е общ, като по-голямата му заливна площ ще е в България, а стената ще е в Турция и приходите от електричество ще се поделят по равно. Тогава обаче водата за напояване вероятно би отивала основно в Турция (ще е скъпо да се връща обратно или да се черпи с помпи от язовира), което намалява смисъла от този проект за България. Такъв язовир трябва да е изцяло в България, независимо от това какво смятат турците по въпроса.

Като стана дума за Турция, този текст казва много за натиска, на който е подложена България от страна на Анкара и ислямисткото правителство на Ердоган, главно индиректен – политически, икономически, културен, обществен и религиозен. Искането за процес срещу България в Хага и другите искания заедно с него, показват за какво точно се борят тези организации в България – двунационална държава, с втори език турски и признаване на исляма като втора държавна религия. Нещо като кипърски вариант през 21 век. Турция вероятно няма особени илюзии за влизането си в ЕС, затова подобно на Москва държи да разположи там свои “троянски коне” – името идва не от Троян, а от Троя, която се намира в Турция по ирония на съдбата. Искането за “обединение” на разделения Кипър, а не за прекратяване на окупацията му от страна на Турция е показателно за това как действва идеологията на “нео-османизма” – примерите са много, особено явни в Босна, която все повече заприличва на ислямистка държава. Преди време една друга организация в ултимативен тон поиска да се възстановят всички турски имена на градове, реки и местности в България, като се почне от Пловдив (Филибе) и се свърши с последното делиорманско село. Към това следва да добавим дейността на ДПС, които са всичко друго, но не и българска политическа партия. В този ред на мисли винаги съм смятал, че двойното гражданство не е добра идея – или си българин, или не си. Ако не живееш в България, как можеш да искаш да определяш живота на хората, които живеят там?

Друга част от този ислямско-турски натиск, макар и вероятно индиректна и финасирана от уахабити от Саудитска Арабия, са циганите-талибани в гетото в Пазарджик, които са забулили жените си и скандират “Аллах акбар” срещу съда, който гледа делото срещу обвинените в проповядване на радикален ислям имами. Това за мен все пак показва слабостта на тази уахабитска секта – щом са стигнали до там да купуват ромите (едва ли някой има илюзии защо циганките се забулват – едва ли са открили сами исляма), вероятно нямат друг печеливш ход. Разузнаването и ДАНС трябва да ги държат под око и по-често да ги гонят и притискат – това е начина. В Република са превели интересен анализ от Ню Йорк Таймс за исляма и ролята му в 21 век.

И накрая една новина от автосалона в Париж – Порше пуска комби на Панамера. Явно дори в света на автомобилите нещата се размиват, очакваме ван и баничарка. Когато бях малък и мечтаех да си купя Порше, единственият модел на тази компания беше 911 – кабрио и двуместен. Появата на SUV-то Кайен и после Панамера изглежда като маркетингов ход за експлоатиране на марката в нови пазарни ниши – виждали сме го много пъти, вероятно ще го виждаме пак.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , . Bookmark the permalink.