НАТО в ерата Тръмп – времето на Германия дойде

Резултатите от последната засега задгранична визита на Доналд Тръмп очертават доста ясно “визията” му за един свят, който той малко разбира, а и очевидно няма желание да разбере. Два ключови момента от визитата му са – нелепия “танц със саби”, който той изигра в Саудитска Арабия в компанията на домакините си, и безпардонното му поведение на срещата на НАТО в Брюксел няколко дни по-късно. Комичните случки с папата ще оставим настрани като детайл, който може и да бъде важен в друг контекст.

Доналд Тръмп превърна своето посещение в страната на Мека и Медина в нагледен пример за това как си представя международните отношения на САЩ с останалия свят. Саудитците сключиха сделки за американско въоръжение за над 120 млрд. долара (подробности тепърва ще се изясняват) и така де факто си откупиха индулгенцията (каквато Тръмп неуспешно се опита да получи по-късно в Рим под формата на похвала и одобрение от папата) и в бъдеще да разпространяват уахабизъм и примитивен ислям навсякъде по света – най-вече в Близкия Изток и Европа. Рияд получи подкрепа от Вашингтон срещу засилващото се влияние на Иран в Залива, което може да означава и ще означава – повече кървави битки в Йемен и Сирия. Нека припомним, че българското оръжие попада в Сирия главно през Саудитска Арабия – малка хибридна война на “камиларите” в глобалния конфликт между ЕС и Русия, дребно наливане на масло в огъня. Саудитска Арабия финансира скрито доста религиозни проекти на Балканите и се опитва да измести Турция, зад което прозират прозрачни намерения. Посещението на Тръмп и очевидната му подкрепа за този ислямски теократичен режим, изразена по всякакъв начин, не са добър сигнал за Европа. Доналд Тръмп нагледно показа как вижда съюзниците си – ако плащат щедро за американското оръжие и подкрепа, могат да правят каквото си поискат.

Следващата знакова визита на Доналд Тръмп беше в Брюксел, където той в прав текст заяви на съюзниците си от НАТО, че очаква повече пари от тях. Принципно американския президент е прав – САЩ отделят по 3.5% от БВП за отбрана, а 22 държави от НАТО отделят под 2% за сигурност. На САЩ се падат 70% от военните разходи на Алианса и в това отношение Тръмп е напълно прав да иска Европа да поеме своя дял от военните разходи, особено пред лицето на заплахи като Русия и ИДИЛ. Проблемът е обаче, че явно американския президент не е наясно с ролята на НАТО и го възприема като търговска фирма, която трябва да “продава” сигурност на съюзниците, които да бъдат заставени да плащат директно на САЩ за това. В тази светлина, явно и натиска върху София да плати милиард и половина лева за амортизирани 30-годишни изтребители идва по тази линия – “плащайте, за да ви пазим”. Това, което Тръмп явно не съзнава, че американското лидерство не се основава на рекет и поведението му отслабва влиянието на САЩ в Европа и не само. America first ще стане America alone, точно по този начин. Президентът на САЩ дръпна назидателна реч пред държавни глави на страни съюзници на Вашингтон от десетилетия (Великобритания, Франция, Белгия, Канада, Дания, Норвегия и т.н.), някои от които са ядрени сили (Великобритания и Франция), държави с огромен икономически и технологичен потенциал (Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания), и страни, които споделиха доста от американските авантюри в последните 15 години (Полша, Румъния, България), въпреки, че не бяха убедени в здравия им смисъл. Сега тези страни (особено от Източна Европа) просто се чудят какво би угодило до такава степен на вашингтонския султан, за да не се събуди кисел и да разпусне НАТО с един туит. Проблемът с Доналд Тръмп е, че вместо да опровергава нелепостите, той просто ги прави реалност пред невярващите очи на останалия свят.

Жестът, с който Тръмп избута премиера на Черна гора от мястото му беше показателен за всичко, което е той – като бизнесмен и като държавник. Избутвал е хора от пътя си в много от съмнителните си сделки, отнасял се е брутално и унизително към всеки, който не може да му отговори подобаващо (чудя се дали Орбан не би реагирал някак, той беше от другата страна на Тръмп). Хора като него виждаме навсякъде – и Тръмп подобно на Киро Японеца е събарял исторически сгради в Ню Йорк, за да построи безвкусицата, наречена Тръмп Тауър. Изблъсква мъжете и хваща жените за п*тките – ако имаш пари, можеш да си го позволиш, казва Тръмп, преди да стане обитател на Белия дом. След като се нанася на Пенсилвания Авеню, той явно не е променил вижданията си и на йота и това отношение очаква всички, с изключение на руснаците, с които Тръмп явно държи да има топли връзки. Колко топли – вероятно уволнения шеф на ФБР знае най-добре.

В тази ситуация е очевидно едно – Европа и по-специално ЕС не могат да се надяват на САЩ за своята сигурност – не и 72 години след края на последната голяма европейска война. Крайно време е Германия да заеме своето естествено лидерско място в ЕС и да застане начело на един общ отбранителен съюз. Заедно с Франция, а защо не и с Великобритания, Германия трябва да изгради гръбнака на една обща европейска армия, в която всички страни, членки на ЕС, да дават своя справедлив принос и тя да бъде реален фактор във външната политика на съюза, с който да се съобразяват и диктатори като Путин и Ердоган и съюзници като Тръмп.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.