Spark-ling

Днес тествах електромобилите на Spark.bg – рент-а-кар с иновативната (за България) идея да предлага наем на е-коли. Впечатлението от колата ми е отлично – малка, компактна и тиха. Отличително качество на всички е-коли е тишината – във и около тях. Можете да давате газ, пардон ток, колкото искате с педала докрай, характерното ръмжене или гъргорене на ДВГ няма да се чуе. Да караме подред:

  • за да има смисъл цялата услуга, коли трябва да могат да се оставят не само в Синя и Зелена зона, а и в цяла София, на точно обозначени места-зони-паркинги. Засега, докато колите са малко, ограничението за Синя и Зелена зона може би има смисъл, но град като София има нужда от поне 150-200 подобни коли, за да може това да не е бутикова услуга тип “панорамно возене за кеф”, а реален заместител на личен автомобил и таксита – каквато е целта.
  • Сегашната система на таксуване – първоначална такса за 10 минути и после такса на минута може да изглежда ясна и проста, но има потенциал да отблъсне много хора, които не биха искали да плащат затова, че седят в задръстване, например. Системата може да отчита кога колата се движи и кога стои на място и би имало смисъл таксата за престой да е по-малка. Също така – заслужава си да се помисли и за някакъв вариант в който колата е резервирана за определен срок между две карания, но не се кара – това би било удобство за клиентите. Конкретния ценови модел вероятно ще бъде налучкан, аз давам идеи. Ясно е, че се търси максимално “уплътняване” на времето и минимален престой, но някои неща могат да имат и стопиращ ефект.
  • Заслужава си да се изградят ударно (от общината или от частни компании с общинско съдействие) голям брой зарядни станции по улиците и особено по места, където колите обичайно стоят – молове, големи магазини, ресторанти.
  • Чудесна идея ще е това да не остане единствената компания за споделени е-автомобили, за да не започнат да искат преференции от общината от монополната си позиция.
  • Подобен тип услуга трябва максимално бързо да се разпространи в цялата страна – това означава държавен ангажимент за (подпомагане на) изграждането на зарядни станции – може да се планира още с изграждането на нови магистрали и пътища, както и при ремонта им. Трябва да има и вариант да се заменят колите на тези зарядни станции по пътищата – както някога са се заменяли уморените коне с отпочинали от пощенските екипажи, така човек трябва да може да стигне до Бургас-Варна-Русе без да прекарва часове по пътищата в чакане да се зареди.
  • Дори и да не се предвиди човек да пътува дълги часове по пътищата с е-кола, би трябвало в областните градове и още десетина по-големи населени места да се появят подобни услуги, които да са под шапката на едно приложение, а не да се налага инсталиране на ново всеки път.
  • Не зная как е решен въпроса със свършването на батерията по време на път и далеч от зарядна станция – би трябвало да има толеранс в този казус, защото в противен случай хората бързо ще загубят ентусиазъм.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , . Bookmark the permalink.