Ограничение за плащане в брой? Чудесно, да влязат BTC и ETH

Управляващите почти тихомълком прокараха таван за плащанията в брой от 5 хиляди лева. Това не ме притеснява въобще, просто защото не помня откога не съм плащал в брой нещо повече от 500 лева, а често се случва с карта да платя и суми между 5 и 10 лева, въпреки мусенето на продавачите. Много е вероятно след година-две прагът за плащания в брой да бъде свален на 1000 лева, което пак няма да ме притеснява лично, но ще е пореден удар срещу свободата на живот.

Cash is king, казват американците и са напълно прави – никой не е по-силен от човека с пари в джоба. Електронните пари, които са в кредитните и дебитни карти са също чудесни, но тук зависите от трето лице – в случая банката. Ако те ви блокират сметката (картата) по някаква причина, то оставате без пари. Освен това, човек иска и има право да прави покупки, за които не иска да знаят нито банката му, нито данъчните, нито никой друг на този свят. И тези покупки може и да са неморални, но не са незаконни и всеки има право да прави с парите си каквото си пожелае. Желанието на държавата да си пъха носа в работите на хората става все по-натрапчиво и на това следва да се сложи край и да има противодействие – институционално и гражданско.

Точно тук на хоризонта идват криптовалутите – на първо място биткойн (BTC, Bitcoin) и етериум (ETH, etherium) – анонимни и удобни, точно колкото ви трябва. Надигат се гласове (главно от хора, свързани с властите), че криптовалутите са балон и трябва да бъдат забранени. Криптовалутите са балон точно толкова, колкото и всяка друга валута, печатана от правителство – тези които помнят 1996-97г.могат да го потвърдят за българския лев. Дали ще се печатат хартийки с водни знаци или блокчейн технология ще “копае” виртуални монети – единствената разлика е колко хора ще ги приемат. За момента биткойн и криптовалути по света притежават около 25 милиона души и се очаква в близките 3-4 години те да станат повече от 100 млн. В недемократични държави като Русия, Турция и Венецуела криптовалутите са начин да си защитиш спестяванията от това държавата да ги ограби през инфлация или друг неособено честен начин. В държави с хронично слаба финансова система като например Аржентина също интереса към криптовалути е огромен. Най-голямото им предимство е, че се приемат по цял свят и можете да извършвате плащания с тях без значение от разстоянието, без посредник като банка или други подобни. Можете да изнесете каквато си искате сума пари в хард-диск и никой митничар да не разбере за това. Биткойни и етери се приемат навсякъде по света и това става все по-разпространено – единствената друга валута, равна по популярност е доларът, зад който стои правителството на САЩ. Зад биткойн стои една технология и доверието на няколко милиона души. И колкото повече хора се обръщат към тази технология, толкова по-популярни стават криптовалутите. А във финансовия свят доверието е всичко.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.