Wizz Air се държат странно, дори и за low-cost

Преди време смятах, че лоу-костът на ниско-тарифните авиокомпании е RyanAir, но след последия месец съм склонен да премисля и да поставя Райънер едно ниво по-високо, или поне над Wizz Air.

В последния месец, имахме (аз и семейството ми) общо три полета с Ryanair, а само аз имах четири полета с Wizz Air. Полетите с ирландците протекоха според очакванията ми и без изненади (много важно условие, особено когато си с малко дете), докато полетите с унгарците бяха съпроводени с нерви и неизвестност до последния момент. До момента в който не се качих в самолета, не знаех дали тази компания ще лети.

Ето и детайли:

Три от общо четирите ми полета бяха с променени дати и/или часове на излитане и кацане – прекалено дори и за лоу-кост. Когато човек купува билет за даден ден и час, той очаква, че поне тази договорка ще бъде спазена, дори и от ниско-тарифна компания. Всъщност, тук аргумента за ниско-тарифна не важи – в същия самолет е имало продадени места за суми от доста над сто евро на седалка, които по същия начин са засегнати от тези промени, както и седалките продадени по 10 евро. Накратко – ако някоя компания не може да поддържа разписанието си и го оправдава с ниски цени, мястото и не е в небето.

Първият променен полет беше Варшава-Братислава, който от 30-март беше изместен на 31-ви март с три опции – да приема, да откажа и да избера друг полет или да ми върнат парите. Моят проблем в случая беше, че имах полет за София на 30 март, а на 31-ви е рожден ден на дъщеря ми Мина, който не исках да пропускам. Единствената възможност беше да летя на 29-ти, което съкрати престоя ми във Варшава с един ден и добави едни излишни 24 часа в Братислава. Кореспонденцията ми с представители на Уиз Еър беше изключително трудна – принципно те са възприели политика на едностранна комуникация и намиране на нормален мейл или неимпулсен телефон на сайта им е мисия (почти) невъзможна. Оттам получих униформен отговор, че всичко е по правилата, надлежно съм уведомен за всички опции, имам време да реша и не ги интересуват връзките с останалите ми полети, пък макар и с тяхната компания. Проклех всички маджарски “меринджеи” и си казах – добре, че поне не съм платил повече пари за това.

Известно време след първата промяна (и по-малко от месец преди датата на пътуване) пак с подобен мейл Уизер ме уведомиха, че има друга промяна на полета от Кутаиси до Варшава на 27-март. Тук е момента да отбележа, че датите на полетите, отбелязани в мобилното приложение, не отговаряха на датите по разписание, отбелязани на бордните карти и дълго се чудих това каква точно информация е. Накрая реших, че е обикновена немарливост, както и се оказа. Имам скрийн-шоти на горните факти. Имам и отбелязан полет  Братислава-Варшава, какъвто никога не съм имал. Всички тези недоразумения вкарват нерви и несигурност в комуникацията с авиокомпания, която се очаква да поддържа съдържанието на сайтовете си в точен и акуратен вид.

Промяната на полета Кутаиси – Варшава беше с няколко часа, така че да кацна след 23 часа и да се чудя какво да обяснявам на хората в квартирата, наета от AirBNB. В крайна сметка, разреших и този проблем, въпреки Уизер.

Следващата промяна беше за полета Братислава-София и точно когато си мислех, че вече Wizz Air ще провалят цялото ми пътуване, всъщност се оказа, че промяната е с двадесетина минути. Полетът така или иначе закъсня с повече от час, така че да не търсим кусури повече от нужното. Тук обаче идва най-изнервящия момент, когато със sms бях уведомен, че има промяна в полета ми (не беше уточнено кой полет), че Уизер съжаляват и ми благодарят за разбирането ми, както и че са ми изпратили мейл. В този момент бях в Братислава късно вечерта, с резервация само за една вечер и ограничен бюджет за непредвидени ситуации. Нямах никакъв мейл въпреки непрестанните рефрешвания на пощата (трафика в роуминг не го броим) и нямаше към кого да са обърна, за да попитам за кой полет става въпрос, защото смс-а не уточняваше. Много дразнещ е подхода, в който ти казват че ти благодарят за разбиране, което не си проявил и дори не си имал възможност да проявиш, защото си поставен пред свършен факт. В крайна сметка, след няколко часа нерви, в които реших да отида на летището и ако полета ми е отменен, да вдигам скандали там и да остана да живея в залата за Заминаващи докато не ме приберат в София, пристигна втори смс, в който имаше извинение за първия и молба да го игнорирам. Т.е. някаква тъпа техническа грешка ме е вкарала в няколкочасови нерви и чудене какво да правя. Уизер стъпиха на калното дъно.

В добавка, приложението на Wizz Air има нужда от сериозно обновяване в частта за бордните карти – някои летища не ги приемат, но не може да изтеглите PDF-файл от приложението, а е необходимо да отворите сайта на уизер през браузър, което на мобилен телефон е меко казано неудобно. Няма никаква нотификация по мейл или през приложението, че онлайн-чекирането е отворено, докато те заливат с мейли и подканяния да заплатиш повече пари за приоритетно качване или повече чекиран багаж. Поради факта, че съм купил и билети за румънско летище, в мейла ми в последния месец се изливат някакви съобщения на влашки, макар да не съм дал нито един знак, че владея този език и профилът ми е настроен на английски. В добавка, получавам и покани за участие в анкети, които показват, че проблемът на Wizz Air е дори още по-голям – не съзнават реално слабостите си и причините, поради които биха губили и губят клиенти, а търсят мнението ми по въпроси за сервиране на храна и продажба на безмитни стоки на борда.

Казано накратко – ако не можете да осигурите услуга с билети по 10 евро, не го правете. Продавайте на цена, която не ви принуждава да променяте часове и дати на полети, които вече са продадени, и не пращайте лъжливи и подвеждащи съобщения на клиентите си – чрез мейл, смс или както дойде. Погрижете се информацията в приложението ви да не е подвеждаща и противоречива. Само това е шансът да избегнете съдбата на Sky Europe и Air Polonia.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Летене и пътешествия and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.