СДС умря

Дами и господа, днес, на 28-годишна възраст се спомина Съюзът на Демократичните Сили, с последен известен адрес ул. Раковски 134 в София. Бог да прости!

С днешния фарс в Дом на културата – Красно село, при който свикания Национален Съвет прерасна в побой между делегати, може да се каже, че след периода си на будна кома (от 2013г. насам) пациентът почина, без да дойде в съзнание. Де факто заболяването на СДС започна отдавна – още след 2001г., когато не можаха да преодолеят изборната загуба и малко след това се случи най-сериозното разцепление в партията – бившия премиер Иван Костов се отцепи и основа ДСБ, което много хора припознаха като автентична десница. След това СДС многократно търсеше дъното, почти го напипа с избора на Пламен Юруков за председател и уверено се превърна в казионна клиентелистка партийка с маргинално значение. Светъл момент мимолетно се оказа изборът на Мартин Димитров за председател, но той се показа като човек лишен от харизма (обща болест за десните лидери днес) и спадът продължи до изпадането в клинична смърт след невлизането в парламента през 2013г. Създаването на Реформаторски блок превърна СДС в една от организациите (заедно с БЗНС на Ненчев и ДБГ на Кунева), които при нулева идейна база като десни партии се пришиха към едно мнозинсвто, олицетворявано в най-голяма степен от ДСБ и Радан Кънев към онзи момент. Твърдя, че между 80 – 90% от резултата на РБ през 2014 година е резултат на ДСБ. Приставането на Лукарски в правителство на Бойко Борисов и действията му като икономически министър показаха, че тази организация напълно се е изчерпала от политически смисъл и действа като бюро по труда за членовете си. Последните гърчове в посока фашизиране и действия заедно с НФСБ на Валери Симеонов (които станаха новите стопани на Раковска 134) могат да се приемат като последни гърчове преди логичния exitus letalis, който настъпи днес.

Чудесна новина отпреди няколко дни е, че партия ДЕОС, която не стана известна с нищо друго, освен че защитава гейовете в България, е взела мъдрото решение да се саморазпусне. Не зная дали НДСВ (стартирало като партията на царА) още съществува юридически, или официално прекрати мижитурстването си, но крайно време е и партийките като АБВ (на Гоце Първанов), ДБГ (Кунева) и многобройните БЗНС-та (на Ненчев, както и другите издънки) да последват примера и. Това се отнася и за турските мафиотски организации ДПС и ДОСТ – втората вече е в кома, но първата ще изпадне от файтона едва след смъртта на Доган – неслучайно неговите епизодични речи са по-важни от всички други изявления на турци в България.

За нас е важно да не позволим СДС и другите мъртъвци да вампирясат под нова форма. Нека ги погребем и да изгният в мир.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.