Мантрата “загуба на суверенитет”

Наскоро чух Ивайло Пенчев (собственик на Уолтопия и бивш производител на найлонови торбички) да изказва “мъдри” мисли на тема евро и приемането му в България. В типичния си стил този човек обвини сънародниците си в липса на самочувствие и в чакане на “Брюксел да ги оправи”, вместо да разчитат на собствените си сили. Именно самочувствието е основната причина Пенчев да получава телевизионно време, в което да ръси не особено премерени приказки, но опорката “губим суверенитет с приемането на еврото” е част от хибридната война срещу ЕС, водена от външни сили.

България е загубила част от своя суверенитет и го е предала на Брюксел още с факта на подписването на Договора за присъединяване към ЕС. Освен това обаче, по силата на този Договор, България разпростира своя суверенитет (или част от него) и върху останалите членки на ЕС – голяма част от тях по-силни, по-богати и по-демократични от нас. Това става чрез простия факт на правото на глас при решения, които изискват единодушие – България би могла теоретично и на практика да блокира всяко такова решение. Суверенитетът на България се простира и върху други страни, които допреди 20 години не се съобраяваха и в най-малка степен с интересите на София и причина за това е членството в ЕС и НАТО. Справка – политиката на Албания, Македония и Сърбия, които в последно време много внимават да не подразнят българските власти, а често търсят и предварително мнението на София по различни въпроси. Геополитическата тежест на България на Балканите след 2007г се е увеличила неимоверно, а това не е точно загуба на суверенитет, нали?

Относно това, че българите разчитали на Брюксел да ги оправи, вместо да вземат нещата в свои ръце – обяснението е просто. В сегашното си състояние държавата е пленена от управляващата групировка, и единствено ЕС има инструментите да показва кое е правилно и кое не – включително и финансови, ако мониторинговите доклади не вършат работа. В случая с Еврозоната и банковия съюз – българите са напълно прави да не вярват на БНБ, която проспа казуса КТБ. Откакто на БНБ и е отнето правото да печата безконтролно пари с въвеждането на валутния борд, благосъстоянието на българите се увеличи многократно и приемането на еврото ще продължи тази тенденция.

Далеч по-големи и мощни страни като икономика, политика, военна мощ и т.н. като Германия и Франция са приели еврото и са обвързали банковите и платежните си системи с ЕЦБ и съответно са предали част от своя най-важен суверенитет – финансовия. Дори Гърция направи невъзможни (според тях) икономии и прие реформи, само и само да запази еврото и да не напусне Еврозоната. Може би гърците не знаят какво е суверенитет, а Пенчев?

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Работил съм като репортер във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.