Руската пропаганда срещу България продължава

Опорните точки на т.нар. руски “медии” са тъпи като за домашно ползване, но парадоксално – намират отзвук и в ЕС.

Пропагандната “информационна агенция” РИА Новости е публикувала нов пасквил, с който да убеди оскотелия от обедняването и заплашен от още по-голямо обедняване (повишение на данъци, цени на горива и пенсионна възраст) руски избирател, че не само в Русия е зле. В ролята на обичаен “козел на отпущение” е избрана България, с която “журналистите” в свръхсилата Русия обичат да се сравняват.

Заглавието и посланието на текста – България умира заради ЕС е насочено както към руския избирател, така и към рускоезичните граждани на Украйна и Беларус, които виждат в ЕС модел за развитие, докато Русия е модел за деградация. Единствения начин това да се промени според полит-технолозите на Кремъл и медийните тролове на Пригожин са мантрите, които нямат общо с истината.

Нека погледнем истината в очите – населението на България намалява. Факт. Това обаче не е заради ЕС, защото дори в любимата на Москва Сърбия (която е извън ЕС) населението също намалява, по същия начин, по който намалява и в България – чрез измиране, ниска раждаемост и емиграция. В самата Русия населението също намалява по същите причини и според изследване на Левада Център (единствената що-годе достоверна руска социологическа агенция) 60% от руснаците на възраст 18-29 години мислят за емиграция. Друго изследване посочва 1/3, искащи да отидат в Германия – същата тая Германия, която дядовците им прегазиха като скотове. Т.е. повече от половината младо население на Русия мисли как да избяга от рая на Путин. Причината, поради която не го е направило, е че не може – заради визи и ограничения, наложени от цивилизования свят на гражданите на Руската Федерация, те де факто се намират в затвор, или в лагер. Точно както и при Брежнев, 40 години назад. Разликата с България е, че българите имат право и възможност да пътуват, живеят и работят във всички страни на ЕС и във всяка от тях да се чувстват у дома си. Това могат да потвърдят и хилядите руснаци, които кандидатстват за българско гражданство всяка година. Не зная в последните 20 години макар и един българин да е подал съзнателно документи и да се е сдобил с руски паспорт. Всяка година стотици хиляди руснаци избират да прекарат почивката си в България, много дори си купуват имоти тук -да сте чули за българин на почивка/туризъм в Русия, или да си е купил имот там? Това показва ясно дали България или Русия е по-добро място за живеене и почивка.

Много от хората, напуснали България, са го направили преди тя да стане член на ЕС, и дори в страни извън ЕС – САЩ, Канада, Австралия и т.н. Отново няма българи, избрали да заминат да учат, живеят или работят в Русия (с малки изключения на командировани там служители на европейски компании). Дори и децата на комунистическата и сегашна социалистическа номенклатура и върхушка безусловно избират САЩ и Западна Европа – както и децата на руския управляващ режим, впрочем. В самата Русия демографския баланс се влошава допълнително от това, че руснаците са де факто прогонени и са малцинство в много от съюзните “республики” – в Северен Кавказ, Удмуртия, Татарстан, Якутия и Бурятия. В тези републики единствените руснаци са назначени и изпратени от Москва чиновници и военни, местното население ги гледа като окупатори и не ги приема. В добавка – над 25 милиона руснаци са официално бедни, по официалната руска статистика, която има по-занижени стандарти дори от българската. Българския БВП на глава от населението е по-висок от този на Русия, и от ЕС България е получила повече от 10 млрд. лева като директни инвестиции в ключови икономически сектори. Точно обратното, Русия е откраднала в последните 10 години повече от 50 млрд. лева от България чрез корупционни проекти, лоши практики, монополно положение на пазара на горива и директно изнудване по “проекти” като АЕЦ Белене. Дори ако се оставят парите настрана, от ЕС България черпи позитивен опит в социалната и икономическата области, медицината и науката чрез обмен на знания и административен капацитет, които Русия просто не притежава. Ефективна руска администрация е оксиморон и от Русия идва това, което може да се определи като нестабилност, несигурност и лоши управленски практики във всяка една област. Плюс истинска имперска наглост и безочие, както видяхме в поведението на цигарения патриарх Гундяев около 3-ти март.

Всичко това стъпва върху неверния и грешен аргумент, че България преди 1989г. е била процъфтяваща промишлена и аграрна страна. Дори и при сравнение на формални икономически показатели показва, че България в момента е в пъти по-богата към момента на 89-та, когато де факто беше фалирала. Обвързана с военизирана и ненужна структура като СИВ и с остарялата технологично икономика на СССР, България беше просто някакъв вид суровинен придатък за евтини плодове и зеленчуци, давани на Москва на безценица срещу некачествени стоки и машини. Всеки който е виждал и карал руска кола и камион, може да потвърди това. Търговията в рамките на СИВ беше форма на азиатски алъш-вериш, в който поради липса на истинска валута (никой не приемаше руски рубли, поради липсата на стойност дори тогава) беше въведена изкуствената величина “преводни рубли”, чийто курс реално беше обвързан с долара. Въобще, държава с валута, която е избягвана дори от собственото и население, едва ли може да се счита за икономически еталон за нещо. Русия и до днес си остава суровинен придатък на Запада.

Единствената причина населението на България да не стане 7 милиона още през 1970-та година се нарича телени мрежи, картечни вишки и немски овчарки. Комунистите бяха превърнали страната в концентрационен лагер буквално и всеки опит за бягство се наказваше със стрелба и затвор, ако беглеца оцелее. Апологетите на социализма и оплаквачите на България и ЕС трябва да бъдят поставени поне за месец в условията на живот от 80-те години на 20-ти век, за да имат идея за какво става въпрос. На първо място трябва да бъдат лишени от право да пътуват в ЕС.

 

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.