Защо не обичат Русия? / За что Россию не любят?

Подобен текст се появи вчера в един от най-смислените руски блогове и де факто единствената адекватна медия в Русия – varlamov.ru. Като чете този блог, човек почти остава с впечатетлението, че “самая магучая в мире” е на път да се превърне скоро ако не в нормална, то поне в нормализираща се страна.

В конкретната публикация авторът Александър Кулманов, както сам се определя “от категорично братската Беларус”, дава гласност на неща, които явно тревожат много от хората, живеещи в държави, които кремълската пропаганда може да нарече “русский мир” с всички смъртоносни последици от това.

На периодичната среща Путин-Лукашенко, където обикновено се обсъжда какво ще получи беларуския батюшка срещу своята поне на думи вярност към московския государь, този път били повдигнати неприемливи за Минск руски искания – не са ясни детайли, но като цяло било поставено искане за по-тясно хармонизиране на руската и беларуската политика, в смисъл – Беларус още по-силно да се съобразява с Русия. За дотации под формата на нефт, газ и заеми явно не е ставало дума. Това е накарало Лукашенко за пореден път да се притеснява за личната си съдба и за политическото си дълголетие – нещо което той периодично прави от 2014г. насам. В определен момент преди десетина години Лукашенко беше предложил дори обединение на Беларус и Русия като конфедерация, явно с идеята да се нанесе в Кремъл по някакъв начин. Това стана около периода, в който Путин и Медведев играеха театъра със смяна на местата и художествената самодейност на минския диктатор едва ли се е харесала на Путин, а той не забравя подобни неща. На Бацко му беше казано в прав текст, че Беларус може просто да стане поредния руски регион, а после това беше показано и наяве – в Крим и Донбас.

Това показно обаче, както и заканите в проправителствени медии, депутати и анализатори (които обикновено спускат информации, твърде скандални за да бъдат официално изразени от Песков или Путин), че Беларус е време да бъде опитомена и вкарана в правия път, а Лукашенко е време да си търси дача в Ростов (намек за Янукович) явно не се харесва много на хората, които виждат как точно идва “руский мир” в Донбас. Според Кулманов, за средния беларуски гражданин (80% от всички) е все едно дали ще живее под управлението на минския или московския государь – и двамата са еднакъв тип диктатори. Това, което вълнува средния беларуски мужик е дали и колко ще се вдигнат заплатите и цените, а ако идва Mother Russia – поне да стане без война, зелени човечета, ихтамнети и разни областни “народни республики”, управлявани от местни бандити, подобно на Луганск и Донецк в Украйна. Парадоксално, но репутацията на Кремъл като управляваща сила е многократно понижена именно в очите на рускоговорящите в околните страни именно заради поведението на Путин в Украйна. Всички виждат, че той де факто праща войски, но не и пари и инвестиции (или поне не достатъчно) в Донбас и Луганск. Местните жители искат руски паспорти, а получават някакви непризнати и от Русия “документи” на ДНР и ЛНР. Въобще имиджа на Русия закрилница силно страда от случващото се в Донбас и Украйна. Беларус едва ли може да очаква повече щедрост и по-малко насилие, особено като се имат предвид кремълските традиции в тази област.

Книги за това как Украйна ще бъде завладяна и върната в правия път се публикуват и издават в Русия повече от 15 години. Купувал съм си подобни книги от руска книжарница в София. Това са не публикации в интернет, не вестникарски статии, каквито имаше хиляди и те подготвиха почвата за 2014г., това са книги в многохиляден тираж – короната на всяка пропаганда. В момента подобен тип държавно-спонсорирана пропаганда и информационна агресия набира скорост и по отношение на Беларус и Казахстан, които явно са следващите пешки в шахматното поле около Русия, които Путин е решил да вземе под носа на Вашингтон. Но Кулманов пита Кремъл – ако искате да направите Беларус поредния дотационен регион и бюджетна черна дупка (явен намек за Чечня и Кадиров), то и сега ние изцяло разчитаме на руски нефт, газ и пари за да оцелеем, отбраната, манталитета и всичко са си руски, икономиката е 99% зависима от руската – защо по дяволите ви е нужна война и тук? Не стигат Украйна и Сирия ли? Не се чудете защо русофобията се засилва – тя не пада от небето, а резултат от конкретни действия.

Според Кулманов дори въпросът за НАТО и ЕС на битово равнище в Беларус се разглежда така – в крайна сметка ще се получи като в Полша (явно добър пример) или като в България (явно лош пример)? Темата за България като лош член (или непълен) на НАТО и ЕС освен в самите НАТО и ЕС явно се експлоатира от пропагандата в бившия СССР – един вид – вижте ги българите колко спечелиха, и вие ли това искате? Това издава силно непознаване на България и Балканите сред 99% от рускоговорящите,  но това не е новина, а не е и тема на този пост.

Накратко – никой, дори и в Беларус, не очаква, не иска и не желае никакви руснаци и руски човечета (редовна войска, ихтамнети или друг башибозук) да ги освобождават или отбраняват по какъвто и да е начин. Ако Русия успее да създаде успешна държава и общество, тогава и без нужда от армия ще е модел и притегателен център за околните страни, подобно на САЩ за Мексико. Но дотогава си остава обикновена държава парий с агресивни намерения.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.