Стар самолет падна в оризова нива

За щастие, пилотът е жив и здрав

Днес, около 13.30 часа селскстопански самолет АН-2, при извършване на АХР, е претърпял авария и е кацнал аварийно в оризова нива около Пазарджик. Пилотът е жив и здрав, самолета не се е запалил и той е излязъл от кабината самостоятелно. Инцидентът, завършил все пак по най-добрия начин, е показателен за друго – възрастта на работната сила и авиопарка в България – самолетът е над 40-годишен, пилотът е 67-годишен. Няма проблем ако техниката е изправна и човека е здрав, да работи и да не разчита на мизерна пенсия – проблемът с липсата на работна ръка е повсеместен и известен. Проблемът обаче е, че след 67-годишния пилот и 40-годишния самолет има твърде малко млади пилоти и нови машини. А пазарът на авиационни услуги в международен, европейски и национален мащаб расте.

Преди по-малко от месец падна друга машина – 30-годишен руски хеликоптер Ми-17, управляван от двама капитани на възраст 45+ години, които за съжаление загинаха. На тази възраст, двамата военни би трябвало да са поне полковници, което явно показва, че кариерното им развитие е спряло преди около 15 години и оттогава те просто са трупали години за пенсия, която така и не доживяха. За целия си професионален и жизнен път имаха нальот, който в съседна Гърция и Турция пилотите трупат за не повече от петилетка.

Тези два инцидента дават и тъжната равносметка на българската авиация към днешна дата.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Летене и пътешествия and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.