NATO след Тръмп

Независимо дали ще дават по 2% или по 4% от БВП за отбрана, европейските съюзници на САЩ няма да угодят на американския президент – той иска тези пари да отиват директно в американската хазна, и то веднага.

Последната визита на Доналд Тръмп в Брюксел донесе яснота как той вижда Организацията и ангажиментите на САЩ към най-голямата архитектура за сигурност в света след Втората световна война – като охранителна фирма, където всички плащат рекет на най-големия играч. За Тръмп всичко е бизнес, сделки и който иска сигурност, трябва да си плаща – буквално, сега и веднага. Под неговото ръководство Белия дом успешно погребва и последните претенции за световно лидерство и визия и заприличва все повече на Кремъл. Да, САЩ заприличват на Русия и това не е комплимент. Доналд Тръмп руши доверието и отношенията си с Европа и единствения явен печеливш от това е Русия – няма как да не се усъмним в теориите, че Путин и Русия имат полза и участие в изборната му победа срещу Хилъри Клинтън. Тръмп явно работи срещу ЕС и иска да го разруши и замени с двустранни споразумения с всяка страна, в които разбира се ситуацията ще е – America first. Предлагал е на Макрон в прав текст да напусне ЕС, подстрекавал е Тереза Мей за твърд Брекзит в замяна на търговско споразумение с Вашингтон и вероятно усилено работи в тази посока и с други страни. Тук усилията на САЩ и Русия отново подозрително съвпадат и администрацията на Тръмп няма обяснение за това. В лицето на Тръмп Европа вижда точно тази Америка, с която не иска да си има работа – безпардонни, нагли реднеци, които по стар каубойски маниер първо стрелят/обиждат, а после казват добър ден. За Европа остава да се надява, че следващия президент (и то още от 2021г.) ще е по-читав от сегашния, но като се има предвид низходящия тренд от Буш-младши насам (за всеки от тях – Буш, Обама и Тръмп си казвахме – не може да е по-зле) има вероятност и да е по-калпав.

Доналд Тръмп е напълно прав в едно – който иска сигурност, трябва да си плаща за нея. Старата българска народна мъдрост гласи – който не храни своя армия, ще храни чужда (това пак е смисъла на посланието на Тръмп, който каза – дайте ми пари, за да оставя американските войници в Европа). Дали тази армия ще се нарича (руска) освободителна, или (турска) поробителска, е въпрос на гледна точка – все още никоя дипломация, международна политика и междудържавни отношения не са доказали, че факторът собствена армия е излишен. Примери – от Швейцария, Финландия и Израел, та чак до САЩ, Русия и Китай. Стремежът на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие изглежда доста по-оправдан, ако има насреща си държави с лидери като Тръмп, които разбират само (и единствено) от сила. Да, Тръмп разбира само от сила и уважава само силата – затова се държи грубо със съюзниците си и засипва с комплименти диктатори като Путин и младия Ким. Поведението на САЩ към съседите му и към ЕС поразително прилича на поведението на комунистически Китай към останалите държави в Южно-Китайско море, където отново царува политиката тип “слон в стъкларски магазин”.

Как това касае България?

България е закъсняла в превъоръжаването си с поне 20-25 години и това изоставане вече личи на всички нива в армията. Има цяло поколение офицери, които в кариерния си път от лейтенант до полковник не са виждали нова техника, освен по учения и мисии в чужбина. В последните десетина години бяха похарчени близо 2 милиарда лева за нова техника, от което армията не стана по-боеспособна. В темата закупуване на ново оръжие се упражняват всякакви “експерти”, лаици, малоумни журналисти и обикновени корумпари-лобисти, които често свалят нивото на “дебата” до “то няма пари за деца с увреждания, вие самолети ще купувате”. Подобно ниво на публични спорове и дебат показва до каква степен е вдебилено обществото и колко лесно опорните точки на потенциалния враг (ако някой е забравил, това е Русия) намират почва в обеднялото (в буквален и преносен смисъл) българско общество. Българската армия има летци, които не летят повече от 30-40 часа годишно и те де факто са по-опасни за себе си, отколкото за потенциалния враг. Сред професионалните войници има такива, които не изстрелват повече от един пълнител с патрони годишно, не стрелят с повече от един реактивен снаряд и т.н. – всичко заради дефицит и недостиг на пари. Те са летци, артилеристи, картечари и т.н. само на хартия и по ведомост – взимат заплати като такива, но уменията им са твърде спорни.

Българската армия се нуждае от превъоръжаване с пълната гама въоръжение, което да стартира веднага. България трябва да отделя по 2.5-3% от БВП за сигурност като това стартира също веднага, а не от 2024г. Закупуването на определен тип изтребители, танкове, БМП-та, кораби за флота и т.н. да не е плод политически решения и лобизъм – в това отношение показателен е примера на Илиян Василев, който от висотата на про-западните си възгледи и моралния кредит, който получи като попадна в кремълския черен списък, безсрамно лобира за втора ръка американски самолети Ф-16, без да декларира дори с половин уста конфликта си на интереси. С подобни несръчни лобисти дори и най-смислената идея за превъоръжаване ще добие комедиен оттенък.

България следва да купува ново и европейско оръжие и оръжейни лицензи за производство на техника, както и офсет от европейските си партньори. Държави като Швеция, Финландия и Австрия, които не са членки на НАТО, са в пъти по-близки до нашата концепция за сигурност, отколкото янките, които де факто поставиха нещата на място с идването на Тръмп – за тях сигурността си е търговия с елементи на изнудване. Държави като Германия (на първо място), Франция, Италия, Испания могат да предложат цялата нужна гама въоръжение на България на приемлива икономическа и политическа цена, плюс бонуси като офсет. Заслужава си да се помисли за сключване на междудържавни договори с тези страни (на първо място с Германия) и откриването на кредитни линии за въоръжение, които да бъдат погасявани с периодични вноски в следващите 30-40 години – така процеса ще е максимално ясен и управляем.

България като член на НАТО е задължена на първо място да гарантира собствената си сигурност и да допринася за сигурността на Алианса. Казано накратко, страната трябва да има флот, ВВС и сухопътни войски, които да са способни да водят настъпателни и отбранителни бойни действия самостоятелно и в координация с други войскови части на НАТО за продължителен период от време. Всичко друго са политкоректни приказки за наивници и глупаци, които обслужват Кремъл. Обслужват Кремъл, защото в момента България е това, което Москва иска да има по целия Източен фланг на НАТО – слаба армия и разединено от хибридната война общество. Колко по-рано този факт бъде осъзнат, толкова по-рано ще започне и борбата с последиците от него и предприемането на правилните мерки. В момента дори и 22% от БВП няма да направят българската армия боеспособна – поради простия факт, че управляващите корупционери и руски агенти не желаят това.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.