Болгария – заграница!

Вчера се появи публикация за България в един от най-големите руски блогове, който в руския интернет се радва на огромна популярност – Varlamov.ru. Публикацията е изцяло за София, и авторът съзнателно е търсел гета, които е извел на преден план – цигани, просяци и т.н. са му любима тема във всяка точка на света, така, че не следва да мислим, че Иля Варламов иска да обиди българите специално. По този начин той пише и снима и руски градове и цели региони на Русия (например Дагестан и Махачкала, Сочи и Адлер) са му почти кръвни врагове. Варламов е един от малкото адектватни руски журналисти и като чета какво пише за режима на Кремъл, често си мисля за Политковская… Критиките му за София са напълно приемливи и вероятно и това вижда всеки чужденец, който за пръв път кацне на Враждебна – панелки, мръсотия и неуредици. Това, което ме дразни мен и останалите софиянци, дразни и чужденците – поздрав за Фандъкова и Столична община! Интересно, не е написал и ред за Софийското метро, трамваите и тролеите, а той пише подробно за публичния транспорт във всяка страна, където стъпи.

Прави впечатление, че и съзнанието на Иля Варламов, който на практика не помни соца, е застинало във времената на СССР по отношение на България. Това е така по отношение на практически 100% от руснаците – те, независимо от убежденията си и отношенията си към Запада, възприемат България снизходително – като бивша Задунайская губерния и/или 16-та република. Всяко политическо действие на София в Кремъл не се разглежда като действие на суверенна страна, а своеволие на генерал-губернатор, който трябва и може да бъде поучаван. Текста на Варламов е пълен с клишета – за “освобождението” от турците, за това, че България е била съюзник с Нацистка Германия срещу Русия (те възприемат СССР като вид руска империя) и други подобни, които като информационен “пълнеж” показват и какво знае (по-точно какво не знае) целокупния руски мужик за България. Колкото и космополитен да е Варламов и с модерни възгледи, рашистката пропаганда е промила и неговия мозък по отношение на България – правенето на внушения, че по време на соца НРБ е процъфтявала, а сега загива под робството на ЕС и НАТО е точно такъв тип мислене “диагноза руснак”. Няма нужда да се сърдим или обиждаме на хора като Варламов, Жириновски, Толстой или средния руски ватник – но има нужда външната политика към Русия да се втвърди, визите за руснаци силно да поскъпнат и възможностите им да купуват жилища и да се сдобиват с жителство и гражданство рязко да се редуцират – само така ще се научат, че Болгария – все таки заграница.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in ПЕЧАТни грешки and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.