Какво научихме за етническия мир в последните дни

Преди по-малко от седмица управляващите от ГЕРБ под явното давление на ДПС приеха законови промени, с които се опрощават дългове на Главното Мюфтийство за над 8 млн. лева, натрупани от неплатени данъци, такси и осигуровки. Това безпрецедентно действие в угода само на една религиозна общност е явно незаконно (макар и облечено в проекто-закон в НС) и е просто един от белезите на управленската немощ на Бойко Борисов, който има непрекъсната нужда от гласовете на ДПС, за което им се отплаща подобаващо. Делян Пеевски ползва депутатски имунитет за всичките си деяния, които прокуратурата се прави, че не вижда, и от своя страна осигурява медиен комофорт на ГЕРБ и правителството, което се кълне, че в България няма цензура. Ахмед Доган най-накрая осребри 25-годишното си пребиваване в и около политиката и си “купи” ТЕЦ-Варна, който макар и неработещ, е по-печеливш от много работещи – особености на българския държавен енергиен модел. После дойде ред официално да си купи Сараите в Бояна, и вероятно скоро ще си купи и Морските сараи в Росенец, берекет версин. Всичко това беше след години наред, в които Доган лично и чрез пълномощници заплашваше с разрушаване на етническия мир и “уникалния етнически модел”, в който той и още няколко лица еднолично източваха държавата и бюджета в собствена полза, докато държаха оскотелия си електорат беден и необразован.

Явно след Доган и Пеевски е дошъл и момента мюфтийството (по пътя на ДПС) да капитализира етническия мир и “приноса си” за запазването му. В прав текст това значи – дайте ни пари, за да няма терористични актове и клетки на Ислямска държава в България. Мюфтийството притежава огромни имоти, парите от които отиват незнайно къде, има апетити за 2/3 от територията на страната, която била тяхна според някакви си вакъфи (които в 21 век имат нулева правна стойност, поне в Европа). Освен това получават пари от турския Диянет (реално подразделение на турската МИТ) и разлни ислямистки фондации като Мюсюлмански братя, за да развиват в България дейност, за която всички служби са наясно какво точно представлява. И вместо да получат обвинения пред съда, подобно на циганите-талибани в Пазарджик, те получиха държавна индулгенция в лицето на премиера башбакана Бойко Борисов, който издекламира неграмотната си милиционерска мантра за етническия мир, преди да плати етническия рекет.

За нас данъкоплатците стана ясно едно – в момента т.нар. “етнически мир” струва 8 млн. лева, но както знаем апетита идва с яденето и догодина този “диш-хакъ” може да стане и 80 милиона, а към 2025г. да стане 800 милиона ежегодно. Ако едната страна е склонна да дава, то явно ще има и кой да си поиска. Добър бизнес в държавата се очертат религиозни секти с екстремистки уклон, които да сдържат башибозука, докато раята си плаща. Националната сигурност го налага.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.