Да си дойдем на думата

Случи се точно това, което очаквах – едва минаха изборите и един от вероятните наследници на Борисов в ГЕРБ, финансовият министър Владислав Горанов извади голямата секира. В прав текст той заяви на всички общини да не се надяват на субсидии от държавата и ако искат пари за нещо – било то улици, тротоари, градинки, ВиК или болници, да увеличават данъците.

Много малко време му трябваше на този човек, за да изплюе камъчето. Иска увеличение на данъчните ставки и данъчните оценки, за да може повече пари да се преразпределят през бюджетите и по-малко да остават в джобовете на хората, които се борят със житейската си стагнация. Човекът, който удобно живее в чуждо жилище без да плаща наем, явно е видял (или са му подсказали) нова възможност за скубане на пари от лековерния електорат на партията си, която още държи смокиновото листо “дясна”. Няма начин партия, пълна с доносници на ДС и бивши комунисти и комсомолци (като самият Борисов) да се нарича дясна, още повече, че хората гласуващи за нея, нямат нищо общо с дясното. Общински и държавни чиновници, както и служители в монополи и държавни фирми, назначени по роднинска линия или по друг полов път, не са дясно мислещи и дясно ориентирани хора и това е азбучна истина. Няма начин държава, в която поне 50% от дохода отива за плащане на преки и косвени данъци, общински и държавни, както и данъци под форма на осигуровки, да се нарича държава с дясно управление.

Човекът, който е известен като “момчето на Пеевски” във правителството, същият този, който не можел да стои за 2000 лв., в парламента (сума, за която 80% от избирателите на ГЕРБ и БСП могат само да мечтаят) ще направи така, че демграфската криза ще се засили още и обезлюдяването на градове и села ще се покачи стремглаво. Едно механично увеличение на данъците от корумпирани местни власти, без наличие на добри практики за управление, ще доведе до там, че жители на места като Брегово, Кула, Ивайловград, Генерал Тошево и Шабла, Мадан и Рудозем, ще предпочетат да се изселят в чужбина, вместо да търпят сегашните “дерибеи” (да цитираме самия премиер) на държавно и общинско ниво.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.