Трябва ли да се ограничат авиокомпаниите с данъци?

Наскоро стана ясно, че България и други осем страни са поискали от ЕК въвеждането на “зелен данък” за авиокомпаниите, което вероятно значи, че самолетните билети ще поскъпнат. Няма да коментирам за страните от Западна Европа, но за България подобно действие е абсолютно неприемливо, поради следните причини:

  • Въздушният транспорт е основният между България и Германия, Англия, Франция, Италия и Испания, където живее, учи и работи основната част от българската диаспора и ако той поскъпне, ударът ще е по джоба на тези хора. Подобни данъци може да се обсъждат за Западна Европа, но за Изтока това още е рано. Подобна дискусия обаче може да се използва, за да се повдигне въпросът за високоскоростна влакова връзка по маршрута Виена-Будапеща-Белград-София-Истанбул, както и друга бъдеща подобна ос Киев-Кишинев-Букурещ-София-Солун/Скопие. Всеки разговор за ограничаване на въздушния транспорт трябва да се води в контекста на мащабни инвестиции в железопътен транспорт. За високоскоростни линии в 21 век се считат такива със средна скорост 200+ километра и скорости на движение от 300+ километра.
  • Броят превозени пътници със самолети и автомобилен/автобусен транспорт вероятно има съпоставими нива на замърсване, при многократно по-висока сигурност за придвижването. Ако в България и в Европа по пътищата годишно умират хиляди хора, то при въздушния транспорт в последните 3-4 години няма нито една жертва в Европа.
  • Следва да се развива и водният (морски и речен) транспорт. България следва да поддържа силни транспортни връзки с останалите черноморски страни, с които да може да привлича и трафик от хора и товари по направлението Азия – Европа.
  • Не е вярно, че кратките линии (под 1000 километра) замърсяват повече и затова следва да се ограничават. На Балканите всъщност всички линии са кратки, но това е причина те да са развиват повече, а не да се ограничават, като се има в предвид лошата транспортна свързаност в региона и жертвите и щетите от автомобилния транспорт. С наличието на малки витлови самолети полети на дистанции до 500 километра могат да са изгодни и при по-малка натовареност на маршрутите и успешно да конкурират автобусните линии по дистанции като София-Солун, София-Скопие, София-Охрид, Пловдив-Белград, Варна-Ниш и други.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения. Bookmark the permalink.