Един милион

Тази нощ, броят на официално регистрираните заразени с COVID-19 надхвърли един милион души. В САЩ те вече са над 200 хиляди, като само три-четири дни бяха достатъчни за стане числото двойно. Испания и Италия вече са с над 100 хиляди потвърдени и стабилно вървят нагоре. В Испания и САЩ броят на умрелите във вчерашния ден беше близо до 1000, а във Франция бяха обявени над 1300 починали. Броят на новите случаи само в САЩ беше почти 30 хиляди за вчера.

На този фон абсолютно недостоверни изглеждат данните за големи територии в Азия и Африка. Реалният брой на заразените там вероятно е милиони, и общия брой заразени в световен мащаб вероятно надхвърля 10 милиона души. Китай, откъдето тръгна всичко, вероятно крие общия брой заразени, умрели и излекувани, с цел да подчини всичко на вездесъщата си пропаганда. Тази пропаганда казва, че Пекин се е справил с вируса и удобно пропуска факта откъде тръгна всичко и колко време информацията беше укривана от властите там. От поне месец Китай докладва по около 30-40 нови случая дневно и броят официално заразени си стои на 81 000. Реалните числа според експерти са с 40 пъти по-високи. Подобно е положението в Нигерия, Етиопия, Русия, Индия, Бангладеш и други държави от Третия свят, където официалните данни са абсолютно недостоверни и подложени на изкривявания. Очевидно е обаче, че в идните 2-3 месеца ще стане ясен мащабът на пандемията и щетите от нея ще определят бъдещето на Европа и света за годините напред. Това е новата реалност.


About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.