След месец протести

След близо месец протести станаха безпощадно ясни няколко неща:

  1. Управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ е напълно дискредитирано, единствената му цел е да се задържи още няколко месеца. Опорката е – ама изчакайте още малко, така и така идват редовни избори. Целта е да се предотврати изпускане на властта, макар и за малко, а провеждането на избори под добре смазаната машина на ГЕРБ може да гарантира още една поредна изборна победа, в която лицето Бойко Методиев да застане и да каже – ами то народът ни избра. Всички ще знаят, че това е лъжа, но подобен сценарий би циментирал корумпираното управление на ГЕРБ за още поне 2-3 години. България не разполага с това време. Управлението на тези хора (ГЕРБ е просто милиционерския варинт на БКП) е блато, от което трябва да се излезе на всяка цена.
  2. Не по-малко важно е да се пречупи гръбнакът на етническото ОПГ, наречено ДПС. Това е Хизбулла в балкански вариант и със заплахи срещу гражданския мир и етническо противопоставяне те успяха да докопат парче от властта и влияние, което капитализират непрекъснато, а парите от корупция влагат в добиване на още власт. Основните им властови позиции са в съдебната власт и главно в Прокуратурата, която де факто е в състояние за спъва всяко нещо в държавата по най-простия начин – със страх. На това трябва да се сложи край. Ако ДПС излезе или бъде извадено от парламента за 2-3 мандата, ще се види, че интересите на турците и другите малцинства в България могат да се защитават не по-зле и от останалите партии, освободени от задушаващата прегръдка на етническата мафия. Първа крачка за това е оставката на Главния прокурор в момента – няма друг вариант.
  3. Походът на Румен Радев и БСП към властта също трябва да се препъне – България няма време за губене в поредно правителство на Орешарски или други подобни фигури, или пък за геополитически пируети в посока Русия. Ако в Чехия и Унгария подобни пируети са сравнително безобидни, заради силата и европейските корени на обществата там, то българското общество няма тази сила и евро-ориентация, която да му позволи да игнорира подобни завои. Всяко залитане в посока Русия и Китай ще струва скъпо най-вече на гражданите, докато дежурните олигарси в енергетиката, политическата мафия и фашизираните елементи ще спечелят – в пряк и преносен смисъл. Това не бива да се допуска на всяка цена.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения. Bookmark the permalink.