Когато алкохолът стане по-важен от всичко

Популизмът на това т.нар. “правителство” мина всички граници, след като реши да издъни ДДС в полза на един бизнес, който най-малко има нужда от подкрепа – този на кръчмарите. В България, а и не само, това е един от най-конкурентните бизнеси, всяка година се отварят и затварят стотици нови заведения от всякакъв тип и формулата на успеха тук е ясна – качествени храна и напитки (вкусни на първо място) и добро обслужване. Това важи и за хотелите, където се добавя и чистота и подреденост. Затова инвестицията в кадрите е много важна, а това е нещо, което нито един роден кръчмар, хотелиер или какъвто и да е, не е осъзнал. Национален спорт е укриването на данъци и осигуровки и не пускане на касови бележки и фактури. Намалението на ДДС не доведе до намаление на цените, ако някой си е мислел подобно нещо. Просто кръчмарите прибраха разликата в джоба си.

За сметка на това, основната част от данъчните облекчения и привилегии отидоха при кръчмарите, които успяха да се представят като най-потърпевши от COVID-19. Няма да влизам в детайли и да им меря “загубите”, но ще посоча, че това е бизнесът, който се възстанови най-бързо. Определен брой кръчми фалираха, но скоро ще отворят други и всичко ще си дойде на мястото. Ако има търсене, има и предлагане. Хората винаги ще искат да излизат, да се забавляват, да хапнат и да пийнат добре.

Не може обаче, в една страна, в която консумацията на алкохол гони световни рекорди, стотици хора умират от злоупотреба с алкохол годишно, и правителството на тази страна да намалява данъкът за алкохол. Не става. Не може.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.