Гледайте Бейрут и мислете за София

Когато онзи ден огромна експлозия унищожи пристанището на Бейрут и половината град, усещането беше като за взрив на атомна бомба. Първоначално помислих, че Израел е ударил някакви оръжейни складове на Хизбулла, преди да стане ясно – причината е просто безхаберие. Ливан е провалена държава с население от около 6 милиона, от които около половината са палестински и сирийски бежанци. Да, точно така – половината от населението на тази страна не са нейни граждани с всички последици от това. Терористична организация като Хизбулла е основен политически и военен фактор, икономиката е в развалини, а страната няма нито една собствена електроцентрала. Точно така – електричеството идва от турски кораби-генератори, които го продават на ливанците. Ливан е в положение на война с южния си съсед Израел (главно заради интересите на Хизбулла и Иран) и в много сложни отношения с другия си съсед – Сирия. От нито едно от двете места не може да се внесе електричество. По време на моето пребиваване там през февруари тази година курсът на лирата варираше от официалния курс 1500 за долар до близо 3000 на черно. В чейндж бюрата курсът беше около 2300 – като цяло, позната за България картинка отпреди 20 години.

За съжаление обаче, случващото се в Ливан може да се проектира и върху бъдещето на България – и на двете места властта е превзета от правителства със спорна легитимност, които реализират на местна почва интереси на външни и враждебни сили. ДПС в България може да бъде сравнена с ливанската Хизбулла, а правителството на Борисов – с корумпирания Саид Харири. Цъкащи бомби в България също имаше достатъчно дълго време – цистерни със сероводород в бившето Химко-Враца, както и цистерна с опасни химикали в Полимери-Девня. Доколкото те не са гръмнали или изтекли, е по-скоро Божия воля, а не резултат от адекватни действия на управлението на страната.

About Петър Гаврилов

Привет, казвам се Петър Гаврилов, роден в София през 1975г. Засега - неженен, неосъждан, с едно дете. Завършил съм семестриално ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски" през 2000г., не знам дали има смисъл да се дипломирам въобще. Имам и бакалавърски степени по Маркетинг и Икономика на туризма от Стопанска Академия - Свищов, както и магистратура по Национална сигурност и отбрана от Военна Академия Георги Стойков Раковски. Работил съм като репортер и редактор във в-к Капитал от 2000-2008г., за което време още се чудя дали е било полезно или пропиляно от гледна точка на опит и пропуснати възможности. Бил съм редактор и главен редактор в един куп други онлайн "медии" и проекти, което ми дава поглед върху целия процес, довел България до 111-то място по медийна свобода в света. Перфектни страни в които бих живял - Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Бразилия, Мексико - всички са отлични за летене. В Европа като най-добри за живеене ми се струват Хърватска, Португалия и Испания - пак заради възможностите за летене.
This entry was posted in Некои съображения. Bookmark the permalink.